V Ekvadorju je življenje ohromljeno zaradi protestov in nemirov, ki so se razplamteli po odpravi subvencij na pogonska goriva v začetku minulega tedna. Vlada predsednika Lenina Morena je zato v ponedeljek razglasila izredno stanje in pred prihodom okoli 20.000 protestnikov iz staroselskih skupnosti preselila svoj sedež iz prestolnice Quito v mesto Guayaquil ob pacifiški obali.

Jaime Vargas, ki vodi ekvadorsko konfederacijo staroselskih skupnosti Conaie, je napovedal »stalno mobilizacijo« prebivalstva proti ekonomskim ukrepom, ki jih je minuli teden sprejela Morenova vlada kot pogoj za 4,2-milijardno posojilo Mednarodnega denarnega sklada (IMF). S temi ukrepi naj bi privarčevali 2,3 milijarde dolarjev, od tega 1,4 milijarde dolarjev z odpravo državnih subvencij na pogonska goriva, ki so jih uvedli pred štirimi desetletji. Ukrep bi gorivo podražil za 123 odstotkov in sprožil verižne podražitve blaga in storitev. Staroselske, sindikalne in razne druge ekvadorske organizacije vlado pozivajo k preklicu paketa neoliberalnih varčevalnih ukrepov, še zlasti nasprotujejo odpravi subvencij na dizelsko in bencinsko gorivo.

Obeta se splošna stavka

Med prvimi so se na odpravo subvencij odzvale organizacije prevoznikov. V Quitu so pretekli četrtek in petek organizirale protestne shode, ki so se sprevrgli v nasilne spopade s policijo in ropanje trgovin. Ranjenih je bilo okoli sto ljudi, 477 so jih aretirali, končalo pa se je v petek z razglasitvijo izrednega stanja za dva meseca. To pomeni policijsko uro v nočnem času in vojsko na ulicah, ki bo v mestnih četrtih zagotavljala »red in mir« ter onemogočala blokado cest. Razjarjene prevoznike je vlada s pristankom na višje cene prevoza blaga in ljudi minuli konec tedna pomirila, ne pa tudi drugih družbenih sektorjev.

V andskih in amazonskih predelih Ekvadorja, kjer je skoncentrirano staroselsko prebivalstvo, so se protesti v zadnjih dneh še zaostrili. Pripadniki konfederacije staroselskih skupnosti Conaie so blokirali ceste, zadržali več policijskih in vojaških patrulj ter zasedli vsaj tri naftna polja in s tem ustavili črpanje nafte, več kot 20.000 pa se jih je odpravilo peš proti prestolnici. Prve kolone so tja prispele v ponedeljek zvečer, danes so jim sledile še druge. »V tem trenutku naši marširajo proti Quitu, kjer bodo zahtevali preklic ukrepov, ki prizadenejo naše žepe in žepe vseh Ekvadorcev,« je v ponedeljek na tiskovni konferenci izjavil Vargas, predsednik sindikalne konfederacije Enotna delavska fronta Nelson Erazo pa je za jutri napovedal sklic splošne stavke.

Vlada jo je ucvrla iz prestolnice

Predsednik Moreno je v televizijskem prenosu staroselske voditelje pozval k pogovorom, a z opozorilom, da ukrepov ne namerava preklicati. Po poročanju lokalnih medijev je zatem uprizoril nenavadno dejanje: skupaj z ožjimi sodelavci in člani štaba vojske in policije je zapustil vladno palačo Carondelet v Quitu in se odpravil v Guayaquil, drugo največje ekvadorsko mesto ob pacifiški obali. Pred tem je varnostnim silam naročil, naj blokirajo vse mostove in cestne povezave z mestom Guayaquil, kar je mogoče razlagati dobesedno kot pobeg pred Indijanci in delavci. Po njegovih besedah gre pri protestih za poskus državnega udara v režiji pristašev bivšega predsednika Rafaela Corree (2007–2017), ki jih je označil za »zánganos«, torej za trote oziroma lenuhe. Protestniki so na socialnih omrežjih in z grafiti po mestih zato protest poimenovali Revolucija trotov.