Italijanski poslanci, tako vladni kot večina opozicijskih, so danes z veliko večino odobrili reformo, s katero se število sedežev v obeh domovih parlamenta zmanjšuje za dobro tretjino. Vseh parlamentarcev bo namesto sedanjih 945, kar je za britanskim parlamentom največ v Evropi, v bodoče 600.

Članov spodnjega doma, torej poslanske zbornice, ki sicer zaslužijo precej več kot nemški oziroma petkratnik povprečne italijanske plače, bo po naslednjih parlamentarnih volitvah 400 namesto sedanjih 630, članov zgornjega doma pa bo po novem dvesto namesto sedanjih 315 senatorjev.

Privarčevali bodo 100 milijonov evrov na leto

Pri spremembi, ki so jo neuspešno poskušali doseči že večkrat, gre za volilno obljubo populističnega Gibanja petih zvezd, ki hoče na tak način privarčevati 100 milijonov evrov na leto in tudi s to reformo dokazati, da zavrača »staro politiko«. Luigi Di Maio, voditelj te najmočnejše stranke po številu poslancev in senatorjev, je pred približno mesecem reformo, ki naj bi omogočila tudi hitrejše in učinkovitejše razprave v obeh domovih parlamenta, postavil kot pogoj za koalicijsko vlado z levosredinsko Demokratsko stranko, potem ko je skrajno desna Liga Mattea Salvinija avgusta izstopila iz koalicije z Gibanjem petih zvezd. »Privarčevani denar bomo vložili v promet, šole, bolnišnice,« obljublja Di Maio. Sto milijonov evrov na leto v Italiji sicer ni velika vsota, če primerjamo z javnim dolgom, ki znaša 2500 milijard evrov, medtem ko so lanski proračunski izdatki znašali 850 milijard evrov.

Demokrati so do nedavnega nasprotovali zmanjšanju števila parlamentarcev, zdaj pa so ga morali sprejeti, sicer bi vlada razpadla. A so pri tem postavili pogoj, da se namesto sedanjega kombiniranega uveljavi proporcionalni volilni sistem. S tem se strinjajo tudi v Gibanju petih zvezd, saj bi lahko sicer Salvinijeva Liga skupaj z zavezniškima Naprej, Italija Silvia Berlusconija in neofašističnimi Brati Italije na naslednjih volitvah prišla do absolutne večine v parlamentu. Trenutno je Liga z 32 odstotki podpore (avgusta je bila že pri 38 odstotkih) po anketah še vedno daleč najmočnejša stranka. Salvini pa upa, da bo lahko proti načrtom vladnih strank o uveljavitvi proporcionalnega volilnega sistemu sprožil uspešno protiofenzivo s spomladanskim referendumom o volilnem sistemu.

Mogoč je še referendum

Kot za vsak ustavni zakon je tudi za zmanjšanje števila poslancev in senatorjev potrebna absolutna večina v obeh domovih. Senat je zeleno luč dal že pred več meseci, pri čemer so proti glasovali demokrati, Gibanje petih zvezd pa so podprli senatorji Lige, saj so bili tedaj še skupaj v vladni večini. Tudi tokrat je Liga skupaj z Brati Italije in Naprej, Italija glasovala za reformo. Za je bila tudi tretja vladna stranka, sredinska liberalna Italia Viva, ki jo je v zadnjih tednih po odcepitvi od Demokratske stranke ustanovil nekdanji premier in prejšnji voditelj demokratov Matteo Renzi.

Še vedno pa lahko v prihodnjih treh mesecih petina poslancev, petina senatorjev, 500.000 volilcev ali pet regijskih svetov zahteva referendum o tej spremembi ustave, ki bi bil spomladi 2020.