Potem ko se je košarkarjem Cedevite Olimpije na prvi tekmi v evropskem pokalu in premierni v Stožicah po združitvi obeh klubov proti Darušafaki zalomilo, je le dva dni pozneje na uvodu lige ABA na gostovanju v Beogradu pri Megi pokazala boljšo predstavo in prišla do visoke zmage ter tako prebila led v novi sezoni. Prav to je tisto, kar trenerja Slavena Rimca navdaja z optimizmom pred nadaljnjimi tekmami. Zmajem se je namreč proti Darušafaki poznalo, da so igrali v krču, saj je bila po besedah hrvaškega stratega želja po uspehu na domači premieri tako velika, da so nekateri igralci v njej pregoreli. Psihološke zavore po zmagi proti Megi tako ne bi smelo več biti, zato v Kazanu proti Unicsu pričakuje precej boljšo predstavo, kar pa še nikakor ni zagotovilo za pozitiven razplet. »Unics je ekipa, ki je bila sestavljena za preboj v evroligo prek evropskega pokala. So favoriti naše skupine,« opozarja Slaven Rimac.

Več časa za trening

Če bo želela Olimpija v daljnem Kazanu upati na presenečenje, bo morala popraviti dve stvari s prvih dveh tekem. Prva je zagotovo skok v napadu, ki je bil glavni razlog, da niso vknjižili zmage proti Darušafaki. Sedemnajst dodatnih napadov tako kakovostno moštvo namreč zna izkoristiti, medtem ko jih skromna Mega ni. Čeprav je Rimac poudarjal, da v pripravljalnem obdobju težav s tem niso imeli, so se zametki kazali že na superpokalnem turnirju lige ABA, ko je FMP v četrtfinalu zbral kar 19 napadalnih skokov, Budućnost v polfinalu pa 11. »Kar se tiče skoka, imamo še veliko prostora za napredek. Tu gre predvsem za koncentracijo in željo. Želje niti na prvi niti na drugi tekmi ni primanjkovalo, tako da bo treba biti bolj zbran. Smo pa imeli v prejšnjem tednu pet tekem v sedmih dneh, tako da je bilo težko popravljati stvari z danes na jutri. Pred Unicsom smo imeli več časa za trening, zato pričakujem, da z napadalnim skokom nasprotnika ne bomo imeli več takšnih težav,« je jasen Rimac, ki se nadeja, da bo prav pri skoku vse večjo vlogo igral tudi Maik Zirbes, ki se počasi vrača v tekmovalni ritem.

Druga stvar, ki bo ključna za morebitno presenečenje, pa je gotovo boljša igra Jake Blažiča in Ryana Boatrighta. Oba sta bila v Olimpijo pripeljana kot nosilca in sta to vlogo do tekme z Darušafako tudi opravičevala, saj sta bila na večini pripravljalnih obračunov in na superpokalu lige ABA med najboljšimi strelci zmajev. A nato je sledil mrk. Blažič je ob skromnem točkovnem vložku (deset in sedem točk) storil še kopico napak, medtem ko pri Boatrightu (dve in sedem točk) ni bilo zaznati prave energije in predvsem želje v obrambi. Jasno je, da morata oba precej dvigniti raven igre, če želi Olimpija v letošnji sezoni računati na odmeven uspeh.

Unics izjemno izkušen

Ker je Unics na prvem obračunu nepričakovano klonil proti Brescii, bo to pot še precej bolj motiviran, da pride do prvega uspeha. A kot zatrjuje Filip Krušlin, je povsem enako tudi pri Olimpiji. Kar se tiče kakovosti nasprotnika, bo to za Ljubljančane eno težjih gostovanj letošnje evropske sezone, kar se tiče vzdušja pa eno lažjih, saj v dvoranah po Rusiji pravega navijaškega vzdušja ni. Grški trener Dimitrios Priftis ima na voljo veteransko moštvo s kopico izjemnih posameznikov. Errick McCollum je eden najboljših napadalnih igralcev evropskega pokala, ki ga je leta 2016 z Galatasarayem že osvojil in bil tedaj tudi najkoristnejši posameznik (MVP). Jamar Smith je na vrh drugokakovostnega evropskega tekmovanja stopil leto kasneje z Unicajo, medtem ko imajo Alex Tyus, Vangelis Mantzaris in Kostas Kaimakoglou kopico izkušenj po številnih letih igranja v evroligi. »Ker smo klonili doma proti Darušafaki, moramo iskati uspeh na gostovanju, da ga izničimo. Vemo, kako težko delo nas čaka, ampak verjamemo v našo kakovost. Unics ima kakovostne visoke igralce, ki jih bomo morali dobro zapirati. Rusko moštvo je pokazalo nekaj pomanjkljivosti v obrambi. Če jih bomo znali izkoristiti in bili razpoloženi, se lahko nadejamo uspeha,« še pravi Rimac.

Evropski pokal, 2. krog, skupina C: Darušafaka – Nanterre -:-, Juventut – Brescia sinoči, danes ob 18. uri: Unics Kazan – Cedevita Olimpija.