Podatki o nočni operaciji turške vojske na meji s Sirijo na vzhodu države so zelo skope. Po nekaterih navedbah naj bi šlo za letalsko obstreljevanje, po drugih za uporabo več orožij, najverjetneje tudi topništva. Neimenovani vir iz turških varnostnih sil je za Reuters povedal, da je bil glavni cilj obstreljevanja presekati oskrbovalne poti med Irakom in Sirijo, preden sprožijo operacijo vzpostavljanja varnostnega območja v Siriji. Vse skupaj Ankara upravičuje z zavarovanjem pred teroristično nevarnostjo oziroma zapiranjem koridorjev za morebitni vdor teroristov v Turčijo.

Ameriški vojaki so v ponedeljek izpraznili svoji postojanki v Tel Abjadu in Ras Ainu na sirsko-turški meji. Turška vojska pa je vsaj pri Tel Abjadu po navedbah poročevalcev s terena ostala na položajih, ne da bi kazala namero po premiku. Po drugi strani je turška tiskovna agencija Anadolu navajala, da so v Sanliurfo in Kilis, turško mesto severno od sirskega Alepa, prispele turške vojaške okrepitve s tanki in drugimi oklepnimi vozili.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan že dalj časa napoveduje ofenzivo proti kurdskim borcem na severu Sirije, ki jih označuje za teroriste, pri tem pa omenja 30 kilometrov široko tamponsko območje na sirski strani, najprej v dolžini 120 kilometrov vzhodno od Evfrata, kasneje pa na celotnih 450 kilometrih do meje z Irakom. Del tega je poskušal Erdogan uresničiti že poleti, a so takrat posredovale ZDA in se s Turčijo dogovorile za oblikovanje varnostnega območja ob meji, kaj več od tega pa se ni zgodilo. Zato je Ankara še pred nedeljsko odločitvijo Donalda Trumpa, da ne namerava več sodelovati v »nesmiselnih, nikoli končanih vojnah«, grozila z enostranskim ukrepanjem.

Erdogan v nedeljo v Beli hiši

Trump je po plazu kritik kurdskih zaveznikov ter demokratov in republikancev doma v ponedeljek Turčiji zagrozil z gospodarskim uničenjem, če bi po njegovi osebni oceni v Siriji prekoračila mejo dopustnega. Iz Pentagona so tudi zagotovili, da se ameriški vojaki v resnici ne umikajo iz Sirije, ampak da gre samo za premestitev do sto od skupno tisoč vojakov. Erdogan, ki je bil danes še na obisku v Srbiji, se na nove Trumpove tvite ni odzval, zato pa se je oglasil turški podpredsednik Fuat Oktay s posrednim odgovorom: »Naše sporočilo mednarodni javnosti je jasno: Turčija ni država, ki bi se podrejala grožnjam.«

Bela hiša je v kakofoniji odmevov na Trumpovo nedeljsko odločitev, da ZDA ne bodo sodelovale v urejanju položaja na sirskem severovzhodu, objavila, da bo ameriški predsednik v nedeljo gostil turškega kolega. Ob tem se je Trumpov ton danes prislovično znova spremenil, saj je branil odnose s Turčijo z navedbo, da mnogi pozabljajo, da je ta država velik trgovinski partner ZDA, ki sodeluje pri izdelavi ameriških vojaških letal, in pomembna članica Nata. Znova gre torej za kratek spomin glede na njegove izjave ob Erdoganovem orožarskem poslu z ruskimi raketnimi sistemi. Pri tem pa se je Trump poskušal prikupiti tudi jeznim kurdskim zaveznikom v Siriji in je v današnjih tvitih zanikal, da bi jih ZDA zapustile. »Lahko smo v procesu odhoda iz Sirije, vendar pa nikakor nismo zapustili Kurdov, ki so posebni ljudje in odlični borci,« je zapisal.