Več kot štiri leta je minilo od znamenite afere s svastiko na splitskem Poljudu. V četrtek se izbrana nogometna vrsta Zlatka Dalića spet vrača v drugo največje hrvaško mesto. Tekmec bo Madžarska, dvoboj pa bo odločal o vodilnem mestu v kvalifikacijski skupini E.

Aktualni svetovni podprvaki so se v ponedeljek zbrali v Splitu, selektor Dalić pa je priznal, da je bila vrnitev v dalmatinsko mesto eden izmed njegovih glavnih ciljev ob prevzemu selektorskega položaja. »Veselim se tekme na Poljudu, saj kot sem že dejal, bi bil stadion razprodan tudi, če bi imel kapaciteto sto tisoč ljudi. Vstopnice za tekmo z Madžari so pošle v enem dnevu, kar kaže na to, koliko Dalmacija in Split spoštujeta reprezentanco. Morda je bil kult te ekipe prej izgubljen, a zdaj je spet tu. Težave na relaciji med Hajdukom in Hrvaško nogometno zvezo se morajo reševati s sestanki, ne pa prek reprezentance. Premalo tekem v Splitu ni v ponos nikomur. Kaj so glede spora krivi Perišić, Modrić, Rebić in Vlašić? Še enkrat, veseli me, da bo na Poljudu sijajna atmosfera in da se vračamo v Split,« je na uvodu novinarske konference povedal hrvaški strateg Zlatko Dalić. Prvi korak k otoplitvi odnosov med Zagrebom in Splitom je torej storjen, a da je situacija daleč od idealne, kaže poteza Hajduka. Ta se je v ponedeljek po prihodu reprezentance umaknil iz Splita, člani in mladinske ekipe splitskega ponosa pa bodo na Poljudu svoje treninge nadaljevali šele v petek popoldne, ko bo izbrana vrsta Hrvaške že na poti v Wales na drugo kvalifikacijsko tekmo v tem reprezentančnem premoru.

S široko klopjo je lažje

Hrvati sicer po petih tekmah v skupini E zasedajo prvo mesto z desetimi točkami, a sta Slovaška in Madžarska tik za njimi (obe po devet točk), Wales ima s tekmo manj šest točk. Da sta ti tekmi ključni za preboj na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto potekalo po vsej stari celini, se zaveda tudi selektor Dalić. »Pred nami je zelo pomembna tekma proti Madžarski, nič drugače ne bo niti na gostovanju pri Walesu. Računam, da bo petnajst točk dovolj za uvrstitev na prvenstvo. Odvisni smo od sebe, to je najpomembneje,« je dejal Varaždinec, nato pa spregovoril še o pripravljenosti igralcev: »V dveh dneh bomo videli, kako bo. Imamo dve tekmi v treh dneh, zagotovo bom potreboval vsaj petnajst igralcev. Imamo široko klop in dober kader. Vlašić je v sijajni formi, vesel sem, da je z nami spet Rakitić. Rebić v Milanu na žalost ne igra, a verjetno bo v ekipi. Zelo smo veseli gola Modrića, kapetan bi na zbor prišel tudi peš. Vrnil se je po poškodbi in zabil, to je potreboval.«

Bosanci brez Edina Džeka, a z Dinom Hotićem

Precej slabše v boju za preboj na Euro 2020 kaže Bosni in Hercegovini. V skupini J po šestih odigranih tekmah zaseda četrto mesto, za drugim mestom, ki še vodi na prvenstvo, pa zaostaja pet točk. Na tem mestu je Finska, ki bo v soboto tekmec BiH v Zenici. A reprezentanca se bo morala Fincem (v torek pa še Grkom v gosteh) zoperstaviti brez kapetana Edina Džeka, ki bo zaradi zloma ličnice moral počivati slab mesec dni. Selektor zmajev Robert Prosinečki, ki je po zadnjem porazu v Armeniji odstopil s položaja, nato pa se na pobudo vodilnih mož bosanskega nogometa nanj vrnil, se zaveda, kaj pomeni odsotnost prvega zvezdnika ekipe. »Celotna situacija nam je spremenila načrte, Džeko nam bo zelo manjkal, a njemu je še težje. Njegovo stanje mi je poznano, v tem smo skupaj z njim in mu želimo hitro okrevanje,« je dejal Robert Prosinečki. Ta je po potrditvi spremembe športnega državljanstva s strani Fife za tekmi s Finsko in Grčijo vpoklical tudi člana Maribora Dina Hotića.

V podaljšanem koncu tedna bodo na delu tudi druge reprezentance z območja zahodnega Balkana. Severni Makedonci bodo v četrtek najprej gostili Slovenijo, v nedeljo pa bodo gostovali pri Poljakih. Črna gora bo v petek gostila Bolgarijo, v ponedeljek pa igrala v gosteh pri Kosovu. Slednje bo v četrtek odigralo prijateljsko tekmo z Gibraltarjem. Najlažje delo pa v tem tednu čaka Srbijo. V četrtek bo na prijateljski tekmi gostila Paragvaj, v ponedeljek pa jo čaka gostovanje pri najslabši ekipi svoje skupine Litvi.