Pred že 119. savinjsko-šaleškim derbijem je statistika občutno na strani Celjanov, ki so zmagali 87-krat, Velenjčani 26-krat, pet dvobojev pa se je končalo brez zmagovalca. Gorenje je enajstega maja letos po 27 zaporednih tekmah brez zmage proti Celju Pivovarni Laško (24 porazov, trije remiji) v polfinalu slovenskega pokala le »skalpiralo« pivovarje z 29:27 in po skoraj petih letih in pol – natančno po 1984 dneh – okusilo slast zmage proti sosedom. Ti so se jim oddolžili z enako mero pred dobrim mesecem, ko so jih premagali v superpokalu v Slovenj Gradcu z enako razliko (25:23).

Po slovenski superpokalni lovoriki, že sedmi v klubski zgodovini, so Celjani odlično začeli tudi sezono v domači ligi, v kateri si po petih krogih delijo prvo mesto z Ribničani z maksimalnimi desetimi točkami. Dober vtis so sicer pokvarili s tremi zaporednimi porazi na uvodnih treh tekmah v ligi prvakov (Flensburg, Barcelona, Aalborg), a zdaj so vse njihove misli usmerjene na današnji obračun z Gorenjem v Zlatorogu. »Med tema dvema ekipama gre vedno za derbi, ne glede na to, kje se igra in na katerih mestih sta kluba na lestvici. Naše prvo mesto in precej slabša uvrstitev Gorenja je lahko zavajajoče, zato nam niti na misel ne pride, da bi se zanašali na to,« opozarja celjski igralec Domen Makuc.

Komaj 19-letni Makuc, ki je tudi v razmišljanjih in kombinacijah reprezentančnega selektorja Veselina Vujovića (ta pravi, da ga bo preizkusil na olimpijskih igrah na Japonskem), ima tudi recept za uspeh proti gostom. »V tekmo moramo stopiti tako kot na vseh zadnjih – maksimalno zbrano, odločno in borbeno. Pomembno bo, da zmanjšamo število tehničnih napak, kajti Gorenje jih uspešno kaznuje in s hitrimi (pol)protinapadi dosega veliko lahkih golov,« dodaja organizator igre Makuc, ki bo skupaj s soigralci tako danes kot v nedeljo v evropski ligi prvakov na gostovanju pri Paris Saint-Germainu zaigral v rožnati športni opremi v znak podpore rožnatemu oktobru in boju proti raku dojk.

Derbi s posebnim nabojem

Gorenje je precej slabše začelo sezono v slovenski ligi, saj je v zadnjem, petem krogu šele drugič zmagalo in je s štirimi točkami komaj na sedmem mestu. Doslej je izgubilo proti Urbanscape Loki, Mariboru Braniku in Riku Ribnica, premagalo pa Krko in Koper. Prav zadnji uspeh proti Koprčanom (37:32) pred enim tednom, še bolj pa visoka nedeljska zmaga proti Metaloplastiki v Šabcu (32:24) na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za nastop v skupinskem delu evropskega pokala EHF sta potrditev, da se ekipa trenerja Zorana Jovičića vendarle dviguje v formi.

Jovičićev pomočnik Benjamin Zbičajnik pravi, da se na tekmo s Celjani pripravljajo povsem enako kot na vse druge. »Ekipi se med seboj zelo dobro poznata, tako da med njima ni nobenih večjih skrivnosti. Sosedski dvoboji imajo vedno poseben naboj. Zmagala bo ekipa, ki bo imela bolje psihološko pripravljene igralce na tekmo in ki bo imela na igrišču boljši dan,« napoveduje Benjamin Zbičajnik, ki na tribunah Zlatoroga danes pričakuje tudi veliko Gorenjevih navijačev s skupino Šaleški graščaki na čelu. V velenjskem taboru se dobro zavedajo pomembnosti tekme, kajti v primeru poraza bi za tekmeci po šestih krogih zaostajali že za astronomskih osem točk.