Danes okoli 11. ure je v Žabnici pri Kranju zgorelo gospodarsko poslopje z delovno in kmetijsko mehanizacijo. »Ogenj je izbruhnil v objektu, velikem približno 20 krat 20 metrov, v katerem so bili različni stroji, od traktorja in bagra do nakladalke za seno in podobnega. Ob našem prihodu je bil že popolnoma razvit, celotno poslopje je bilo v ognju ali kot gasilci rečemo v žargonu, bila je že bakla. Naša prva naloga je bila varovanje gospodarskega poslopja v neposredni bližini, v katerem je bila živina. Uspelo nam ga je obvarovati,« je dogajanje opisal Andraž Šifrer, poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj.

Požar so pogasili čez dobro uro, sledilo je razkopavanje in iskanje posameznih požarišč. »Težava je bila tudi v kovinski strehi, ki se je zaradi vročine sesedla sama vase. Da se ne bi pri tem kdo poškodoval, je bila potrebna dodatna previdnost. Tam so bile tudi večje količine nafte za traktorje, kar je dalo še dodatno moč za gorenje,« je še razložil Šifrer. V intervenciji je sodelovalo 19 gasilcev kranjske poklicne gasilske enote in 27 gasilcev lokalnih prostovoljnih društev.

Kriminalisti so že opravili ogled in ugotovili, da je zagorelo med uporabo orodja v notranjosti objekta. Kot je sporočil Bojan Kos s kranjske policijske uprave, ni bil nihče poškodovan. Tuja krivda je izključena, gmotna škoda pa po prvih ocenah znaša okoli 150.000 evrov.

Poskušal je pogasiti sam

Veliko dela pa so imeli danes gasilci tudi v Dolenjih Novakih na Cerkljanskem. Tam je zgodaj zjutraj zagorel objekt družinskega podjetja Kendales, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov in polizdelkov ter izdelavo notranje opreme. »Naša enota in gasilci iz Novakov smo bili malo po 2. uri obveščeni, da gori lesnopredelovalni objekt. Ko smo prišli na kraj, sta bila streha in drugo nadstropje že v ognju,« nam je povedal vodja intervencije in poveljnik gasilske enote Prostovoljnega gasilskega društva Cerkno Sašo Tušar.

Najprej so poskrbeli, da se požar ne bi še bolj razširil, saj so v neposredni bližini tri stanovanjske hiše. Uspešno. »V eni uri smo ga lokalizirali, nato pa začeli sanacijo z odstranjevanjem zoglenelih lesenih izdelkov, da smo prišli do vseh požarišč in jih popolnoma pogasili. Pritličje in prvo nadstropje smo obvarovali. Gasile so štiri gasilske enote, poleg naše in iz Novakov tudi člani prostovoljnih gasilskih društev Gorje - Poče - Trebenče ter Planina Čeplez. Posredovali smo s štirimi vozili, skupno je sodelovalo okoli 60 gasilcev,« je še povedal Tušar. Danes so gasilci iz Novakov na požarišču še opravljali požarno stražo.

Dean Božnik z novogoriške policijske uprave pa je sporočil, da je regijski center za obveščanje tamkajšnje policiste obvestil o požaru ob 2.17. »Šlo je za požar večjega gospodarskega poslopja, skladišča, velikega približno 20 krat 10 metrov. Na kraju smo ugotovili, da je delavnica pogorela skoraj v celoti, prav tako je pogorelo tovorno vozilo, ki je bilo takrat parkirano poleg objekta. Ko je lastnik opazil, da vozilo in objekt gorita, je ogenj poskušal sam pogasiti, vendar je bil požar preobsežen. Zato je na pomoč poklical gasilce,« je sporočil Božnik in dodal, da so o dogajanju obvestili tudi preiskovalno sodnico in državno tožilstvo. Po prvih ocenah je gmotna škoda velika, ni pa še jasno, kolikšna. Idrijski policisti so danes nadaljevali preiskavo vseh okoliščin, da bi ugotovili, zakaj je zagorelo.