Kot je po srečanju socialnih partnerjev v Ljubljani povedala ministrica za delo Ksenija Klampfer, so se vsi strinjali, da nadaljujejo socialni dialog, ki je po njenih besedah pomemben temelj socialne države, socialnega miru in gospodarskega razvoja.

Zdaj je na potezi posebna komisija, ki bo v naslednjih dneh pripravila dopolnitev pravil ESS. Predlog sprememb, ki naj bi preprečile sprejemanje zakonov mimo socialnih partnerjev, bodo vlada, delodajalci in sindikati na seji ESS predvidoma obravnavali prihodnji petek, 18. oktobra, je pojasnila.

Klampferjeva je izpostavila še, da ima Slovenija trenutno manjšinsko vlado, takšna situacija pa zdaj ni predvidena v pravilih ESS.

Lidija Jerkič konec septembra odstopila z mesta vodje

Delodajalce in sindikate je namreč razburilo dejstvo, da gredo predlogi zakonov s področij, kakršna sta delo in zdravstvo, v parlamentarni postopek mimo ESS. Gre predvsem za zakone, ki jih vlaga Levica in bi jih koalicija lahko sprejela. Do nastopa Šarčeve vlade je bila medtem praksa taka, da opozicijski predlogi na matičnih odborih DZ niso uspeli, saj je vlada raje pripravila svoje in jih pred vložitvijo v DZ uskladila s socialnimi partnerji.

Delodajalci so konec septembra zato prekinili socialni dialog v okviru ESS, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič pa je odstopila z mesta vodje ESS.

Komisijo, ki bo pripravila spremembe poslovnika ESS, bosta sestavljala po dva člana vsake strani: vladne, delodajalske in sindikalne.

Klampferjeva konkretne rešitve danes še ni znala opisati, prepričana pa je, da bo taka, da se zgodba z novelo zakona o minimalni plači, ki jo je v DZ vložila Levica in je bila lani sprejeta, ne da bi bila usklajena z delodajalci, ne bo več ponavljala.

Na ESS vsak podprt predlog zakona?

Ali bo šel na ESS po novem vsak predlog zakona, ki ga bo podprla vlada, prav tako še ni znano. Ministrica je poudarila, da bo komisija preučila zakonodajo in ustavo, saj se v DZ vlaga veliko zakonov, socialnih partnerjev pa da ne gre zasipati.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je po srečanju ocenil, da je "socialni dialog spet živ".

Ponovil je, da delodajalci Levici in drugim strankam ne oporekajo pravice do vlaganja predlogov zakonov v DZ, želijo pa, da vlada vpliva na stranke, tako da "te zadeve" ne bodo potekale mimo nje in mimo ESS.

Šarec je bil po njegovih besedah na začetku sestanka zelo kritičen, pozneje pa jim "je dal v nekaterih stvareh tudi prav". Predsednik vlade je namreč menil, da sestanek ni bil potreben in bi se lahko dogovorili drugače. "A ta sestanek je bil več kot potreben. To je spoznal tudi premier," je sklenil Meh.