»Čeprav je končni vozni red še v pripravi in ga je mogoče pričakovati šele tik pred koncem oktobra, lahko nekatere dobrodošle spremembe že predstavimo,« so zapisali v upravljavcu ljubljanskega letališča v luči stečaja in posledičnih odpovedi letov Adrie Airways.

Air France bo frekvenco letenja v Pariz podvojil - namesto šestkrat tedensko bo v francosko prestolnico letel dvakrat dnevno (z izjemo sobote), poleg tega pa bodo potniki z ljubljanskega letališča z njim pogosto potovali z večjimi letali (namesto embraerja E170 z E190 ali E195).

Poljski prevoznik LOT Polish Airlines bo v Varšavo namesto sedemkrat letel osemkrat tedensko, že v trenutnem voznem redu pa se na povečano povpraševanje po njegovih letih prilagodi z večjim letalom (operacije izvaja tudi z boeingom B737).

Air Serbia je že med poletjem predstavila nove lete v Niš, na liniji v Beograd pa bo letenje v zimskem času okrepila in namesto 11 predstavila 17 letov na teden. Prek srbske prestolnice bodo Ljubljano povezovali tudi s Skopjem, Tirano, Sarajevom in Sofijo. Večjemu številu potnikov se trenutno prilagajajo tudi z občasno uporabo večjih letal (namesto letal ATR v uporabi airbusi A319).

Število potnikov v tekočem letu zraslo za 3,7 odstotkov

V Podgorico bodo potniki s prevoznikom Montenegro Airlines namesto štirikrat lahko leteli šestkrat na teden. Prevoznik Aeroflot pa bo povezavo v Moskvo okrepil z uporabo večjih letal; z airbusi A320 bo ponudil 140 sedežev na let (prej 90 sedežev z letali Suhoj).

V zimskem voznem redu bodo potnikom z ljubljanskega letališča na voljo še povezave Turkish Airlines v Istanbul, Easyjeta v London (Gatwick in Stansted) ter Berlin in povezave Transavie v Amsterdam.

Število potnikov, ki so potovali čez ljubljansko letališče, se je lani sicer povečalo za 7,7 odstotka, v prvih osmih mesecih letošnjega leta pa za 3,7 odstotka.

»Trdno verjamemo v nadaljnjo rast prometa na našem letališču, zato vlagamo v posodabljanje letališke infrastrukture in povečevanje zmogljivosti. V petih letih bo Fraport Slovenija za investicije namenil več kot 40 milijonov evrov, od tega polovico v nov potniški terminal, ki bo izboljšal standard za potnike,« so izpostavili v družbi.

Razširitev mreže letov z ljubljanskega letališča je nedavno napovedala družba Lufthansa Group Airlines, ki bo vzpostavila lete do vozlišč v Frankfurtu, Münchnu, Bruslju in Zürichu ter tako potnikom približala tudi njihovo globalno mrežo letov. Swiss z letenjem v Zürich začenja že 16. oktobra, Lufthansa bo lete v Frankfurt vzpostavila 27. oktobra, v München pa 1. novembra. Sledil bo še Brussels Airlines z leti v Bruselj od 4. novembra naprej. Vozovnice so že v prodaji.