Vnukov švedskega kralja ne bodo več nazivali »vaše kraljevo visočanstvo«, ohranili pa bodo nazive princesa in princ oz. vojvodinja in vojvoda. Zaradi spremembe jim ne bo treba več opravljati uradnih kraljevih dolžnosti, to pa ne pomeni, da niso več člani kraljeve družine, piše britanski BBC.

V ozadju spremembe naj bi bilo razmišljanje, da ni razloga, da bi toliko članom kraljeve družine (ki je vse številčnejša) plačevali za opravljanje reprezentativnih nalog. Za to namenjen denar gre namreč iz žepa davkoplačevalcev.

Švedski časnik Expressen je ocenil, da bo peterica kraljevih vnukov končno sneta s kraljevih vajeti. Se bo pa hkrati povečal pritisk na prestolonaslednico Victorio in njena dva otroka, princeso Estelle in princa Oscarja, ki sta kraljevski status ohranila, saj sta v neposredni liniji za nasledstvo švedskega prestola.

Možnost za običajnejše življenje

Karel XVI. Gustav je kraljevski status ukinil trojici otrok princese Madeleine in njenega soproga, ameriško-britanskega poslovneža Christopherja O'Neilla, ter sinovoma princa Carla Philipa in njegove soproge, princese Sofie.

Življenje Alexandra in Gabriela, sinov Carla Phillipa, ter otrok Madeleine - Leonore, Nicolasa in Adrienne, naj bi bilo poslej bolj zasebno in bolj »navadno«. Vsi so trenutno stari od dveh do pet let.

Princesa Madeleine je sama prek instagrama pozdravila očetovo odločitev, saj bodo njeni otroci po njenih besedah sedaj imeli večje možnosti, da v prihodnosti svoja življenja razvijajo kot zasebne osebe.

Kraljeva odločitev se ne nanaša na Madeleine in njenega brata, Carla Philipa ter soprogo slednjega, Sofio. Ti bodo glede na sporočilo kraljeve hiše še naprej delali za neprofitne fundacije in organizacije, ki so jih ustanovili ali pri katerih sodelujejo. Poleg tega bodo, glede na odločitev kralja, še naprej opravljali uradne dolžnosti.