Zaradi uhajanja ogljikovega monoksida se je v ponedeljek pozno zvečer v večstanovanjski hiši na Poljanski cesti v Gorenji vasi zastrupila ena oseba, še tri pa so nepoškodovane evakuirali in nastanili pri sorodnikih. Kriminalisti so ugotovili, da je nevarni plin nastal pri uporabi nepravilno vgrajenega kamina. Kurilna naprava ni omogočala odvajanja dima, tako da se je plin po kurjenju na trda goriva začel kopičiti v hiši, je sporočil Bojan Kos s kranjske policijske uprave.

Posredovali so škofjeloški reševalci, na srečo pa poškodovani ni življenjsko ogrožen. Prostovoljni gasilci iz Škofje Loke in Gorenje vasi so objekt pregledali, opravili meritve plinov, prezračili prostore ter prepovedali nadaljnje kurjenje in bivanje v poslopju, dokler pristojni ne preverijo delovanja kurilne naprave.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, torej ga ne zaznamo. Nastaja ob nezadostni količini kisika pri rabi plinskih gorilnikov in drugih toplotnih teles, v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Nevarno je tudi delovanje avta v garaži ali uporaba odprtega ognja (brez ustreznega odvoda plinov) v zaprtih prostorih. Že zelo majhna količina plina v zraku je lahko smrtno nevarna. Znaki blažje zastrupitve so slabo počutje, omotica, glavobol, utrujenost in nemoč. V hujših primerih pa se pojavijo zmedenost, bruhanje, motnje vida, motnje zavesti (do kome) in srčnega ritma ter težave z dihanjem. Otroci, starejši in bolniki so na splošno bolj občutljivi že za zelo nizke koncentracije CO v zraku.

Za preprečevanje zastrupitev svetujejo redne preglede in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov, pravilno namestitev generatorja električne energije ter redno prezračevanje bivalnih prostorov. Če kurimo z drvmi, naj bodo ta čim bolj suha. Na morebitno nastajanje in kopičenje CO nas lahko pravočasno opozori javljalnik ogljikovega monoksida v zraku. Ta se bo ob povečanju količine smrtonosnega plina sprožil in začel oddajati glasen zvok. V tem primeru je treba takoj odpreti vsa okna, ugasniti grelne naprave in zapustiti stanovanje.