Kosovsko levosredinsko nacionalistično obarvano opozicijsko stranko Samoodločba (Vetevendosje) je na nedeljskih volitvah podprla dobra četrtina volilcev, le za 0,7 odstotne točke slabši rezultat pa si je zagotovila njena tekmica iz prav tako opozicijskih vrst Demokratska liga Kosova, ki je bila z Iso Mustafo na čelu vlade v letih 2014–2017. Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK) dosedanjega premierja Ramusha Haradinaja, ki je šlo tokrat na volitve v koaliciji s socialdemokrati, je prepričalo samo desetino volilcev. Kadri Veseli, dosedanji predsednik parlamenta iz vrst Demokratske stranke Kosova (PDK), ki je bila v koaliciji s Haradinajem, pa je kot prvi priznal poraz in napovedal selitev v opozicijo.

Vodja zmagovite Samoodločbe Albin Kurti je že po objavi prvih izidov za prištinsko televizijo T7 dejal, da so volilci posredovali in rešili državo pred katastrofo. »Vetevendosje je zmagala, ker je bila najboljša izbira, spodbudno pa je, da bo imela (dosedanja) opozicija vsaj 60 poslancev,« je razlagal z mislijo na svojo stranko in Demokratsko ligo, ki pa se o povolilnem sodelovanju še ni opredelila. Haradinaj, ki je obveljal za prvega poraženca, potem ko je z julijskim odstopom zaradi poziva na posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu sprožil predčasne volitve, se je oglasil prek twitterja in zapisal, da se je »odločitev vrniti odločanje ljudstvu izkazala za pravilno«. Dodal je, da je umirjena volilna tekma dvignila Kosovo in njegove državljane na višjo raven politične zrelosti, ki je lahko zgled za celotno regijo.

Volilna udeležba je bila nekoliko višja kot pred dvema letoma, 44-odstotna. Podatek gre vzeti z nekaj rezerve, saj je Kosovo med peščico držav (kot sta denimo Severna Makedonija in Portugalska), ki imajo na volilnih seznamih več ljudi, kot imajo prebivalcev. Nekaj tega gre na rovaš neprečiščenih seznamov, večina pa na račun emigracije, saj so na seznamih vsi polnoletni na Kosovu rojeni volilci, za glasovanje po pošti iz tujine pa se jih je prijavilo le 30.000, čeprav naj bi jih bilo na tujem več kot 800.000.

Slavi tudi Vučić

V 120-članskem kosovskem parlamentu je 20 poslanskih sedežev namenjenih manjšinam, polovica od teh srbski, vseh deset pa je pripadlo Srbski listi z zaledjem vladajoče stranke v Srbiji in predsednika Aleksandra Vučića. Ta je 98-odstotno podporo listi v Severni Mitrovici in več kot 90-odstotno v drugih treh občinah s pretežno srbskim prebivalstvom na kosovskem severu pospremil z zadovoljstvom. »Srbska lista je dosegla najprepričljivejšo zmago v svoji zgodovini,« je dejal in dodal, da je to njemu »ena najljubših zmag, dosežena v najtežjih pogojih«. Po odločitvi kosovske volilne komisije so glas smeli oddati le volilci s kosovskimi dokumenti, kar naj bi več tisoč tamkajšnjim Srbom, ki jih iz različnih razlogov nimajo, onemogočilo glasovanje. Volitve so sicer potekale mirno. Kosovsko državno tožilstvo je danes objavilo, da so registrirali 16 kršitev volilnega procesa in aretirali 20 ljudi zaradi zlorabe ali kršitve volilnih pravic.

Pogovori o sestavljanju bodoče vlade so se že začeli, v roku dveh tednov pa naj bi predsednik države Hashim Thaci imenoval mandatarja. Kurti je že potrkal na vrata Demokratske lige, čeprav sta pred volitvami obe stranki zavračali možnost skupne koalicije. Poslanci Samoodločbe so sicer v preteklosti širšo svetovno pozornost vzbujali z motenjem parlamentarnega dela tudi z dimnimi bombami in solzivcem, Demokratska liga pa je bila vsaj v času Ibrahima Rugove utemeljena na gandijevskem uporu proti srbski hegemoniji in ni našla skupnega jezika z bivšimi poveljniki Osvobodilne vojske Kosova, ko so ti postali politiki in zadnji dve leti upravljali državo. Kar zadeva odnose s Srbijo, je Kurti napovedoval, da bo ukinil 100-odstotne carine na srbsko blago, sprejel pa druge povračilne ukrepe, če ne bo hitrega beograjskega priznanja neodvisnosti Kosova.