Stole praviloma uporabljamo za sedenje. Obstajajo pa tudi drugačni stoli, ki jih najdemo v večini gospodinjstev, čeprav se na njih običajno ne usede nihče. Gre za stole, ki niso namenjeni človeškim zadnjicam, temveč oblačilom, ki so obvisela v tekstilnih vicah. Niso več sveža, a hkrati tudi ne toliko umazana, da bi jih namenili za pranje. Zato ležijo na stolu in čakajo na priložnost, da jih ponovno oblečemo, ali pa zakopana pod kupom sotrpinov naposled dočakajo vodo, pralni prašek in centrifugo. Dilema tekstilnih vic je očitno kar univerzalna, vsaj v zahodnem svetu, saj na tujejezičnih koncih svetovnega spleta najdemo številne strani z nasveti za spopadanje s »stolom«. Odpravljanju dileme so se posvetila tudi tehnološka podjetja. O njeni pomembnosti pa priča tudi dejstvo, da se je na zavidajoče število seznamov najbolj izstopajočih izdelkov letošnjega sejma potrošniške elektronike IFA v Berlinu uvrstila Samsungova omara airdresser, ki obljublja, da se bo »stol« za vselej izselil iz uporabnikove spalnice.

Odpihovanje prašnih delcev in vonjav

Na prvi pogled omara airdresser ni videti nič posebnega. Vrata z ogledalom po vsej površini. Ob pogledu od blizu pa ni mogoče spregledati, da je ogledalo pravzaprav uporabniški vmesnik, ki ukaze sprejema na dotik. Še bolj nenavadna je omara, ko odpremo vrata in naletimo na prizor, ki smo ga še najbolj vajeni pri hladilnikih. Belo ohišje in dva plastična zabojčka čisto pri dnu. Nad njima pa prostor za obešena oblačila, dodatno poličko in še obešalnik za kravate ali podobne dodatke. To je dovolj jasno, malce več pomoči pa je treba za razvozlanje namena plastičnih zabojčkov pri tleh. Slednja sta namreč namenjena za vodo. V enega pred uporabo natočimo vodo, drugega pa po uporabi omare vzamemo ven in izpraznimo, saj se vanj steka odpadna voda. Če zabojček s svežo vodo napolnimo do vrha, naj bi to zadostovalo za 20 ciklov.

Čiščenje oblek poteka v štirih korakih. Z močnim pihanjem zraka omara z zunanjosti in notranjosti oblek odstrani prah in neželene vonjave. S pomočjo pare se omara znebi še tistih vonjav, ki jih zgolj zračnemu curku ni uspelo odstraniti, ob tem pa odstrani še viruse, bakterije in pršice. Temu sledi sušenje oblačil, ki poteka pri dovolj nizki temperaturi, da se oblačila ne bodo skrčila. Za konec pa sistem iz omare odpihne tudi preostale vonjave in prašne delce ter jih ujame v filtre.

Omara obstaja v dveh velikostih. V večjo lahko obesite pet kosov oblačil, medtem ko jih mala sprejme tri. S pomočjo vmesnika na vratih omare pa lahko izbirate med več različnimi programi tekstilnega osveževanja. Med njimi najdete program za suknjiče, zimske plašče, obleke za preživljanje časa na prostem, šolske uniforme ter volnene obleke. Poleg tega lahko sistem opozorite še za dodatno skrb ob obdelavi posebno občutljivih kosov.

Čeprav bi takšna omara verjetno prišla prav skoraj vsakemu gospodinjstvu, pa verjetno ne bomo videli prav pogosto. Samsung za zdaj še ne razkriva cene, a glede na dizajn in odločitve za visokotehnološke ogledalske vmesnike ne gre pričakovati, da bo prav poceni. Tako nas bo večina verjetno še naprej raje uporabljala stol.