»Molčim,« je na vprašanje, ali prizna krivdo, sodnici Ani Testen Danes enobesedno odgovoril Danilo Lavrinc. Kar pomeni, da se o tem ni izrekel. Nekdaj ugledni policist, leta 2012 celo odlikovan za požrtvovalnost, je obtožen preprodaje droge, poneverbe, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja denarja. Prav tako ni priznal Filip Didović, Lavrinčev tajni policijski sodelavec. Čeprav je najprej omahoval. »Naj tožilstvo najprej poda kaznovalni predlog,« je hotel vedeti za kazen, ki bi ga lahko doletela v primeru priznanja. Specializirana tožilka Mojca Gruden mu ni ustregla in to ga je vznejevoljilo. »Ne morete nič predlagati?« je vztrajal. »No, potem pa nimam kaj. Če mi ne boste nič rekli, potem gre pa za… mačka v žaklju,« je dejal Didović, ki je sicer prej pred sodno dvorano odvetniku Antonu Nosanu razlagal, da bi priznal za leto zapora.

»Res sem prestopil mejo, tu in tam sem res prodal tablete za kakšno informacijo. Ampak kar je policija dala na papir, tam je toliko nakladanja in laži. Sram me je, da sem policiji sploh pomagal kot informator,« je še dejal. A ko ga je sodnica opozorila, da priznanje dejansko pomeni priznanje vsega, kar je v obtožnici, se je končno odločil. »Ne, potem pa ne bom nič priznal,« je izjavil.

Policist preprodajal tablete

Kot smo že pisali, sta v začetku leta policista odvisnika Didovića zalotila pri nezakoniti preprodaji tablet. Kaj se je zgodilo njegovemu ovaduhu, je prišlo na uho Lavrincu, ki ga je nato večkrat klical in spraševal, ali je na telefonu izbrisal njuno medsebojno komunikacijo, ali je imel pri sebi kakšne zanj obremenjujoče dokaze in podobno. Ni pa vedel, da jima policisti že tajno prisluškujejo. Prijeli so ju februarja. Lavrinc je obtožen, da je od neznanca za 3000 evrov kupil 3000 tablet flormidala, uspavala, ki na črnem trgu velja za drogo. Postopoma naj bi jih (po 1,30 evra) prodajal Didoviću, ta pa naprej. Med hišno preiskavo so policistu zasegli več kot 1900 tablet in 600 evrov gotovine. V službeni omarici je imel 119 nabojev, ki jih ne bi smel odnesti s policijskega strelišča, v njegovem službenem avtu pa so našli ponarejena bankovca za 50 evrov. V obtožnici še piše, da je nekomu posredoval tajne službene podatke o kaznivih dejanjih za več osumljencev in oškodovancev.

Osemintridesetletni Lavrinc je danes povedal, da je maja na PU Ljubljana dobil odpoved in da je vložil tožbo na delovnem sodišču. Veliko bolj zgovoren je bil 51-letni Didović. Na standardno vprašanje, ali potrebuje sodnega tolmača, je obtoženi, ki govori lepo slovensko, odvrnil, da »bolj slabo« razume. A nato pri tolmaču ni vztrajal. Med preverjanjem osebnih podatkov ga je Testenova še vprašala, ali ima kak psevdonim, pa je odgovoril, da ga imajo »samo kriminalci«. Izvedeli smo, da je brez zaposlitve »sedem do devet let«, da dobi 398 evrov denarne pomoči mesečno, 1181 evrov evrov na leto pa, ker je registriran policijski sodelavec. Pred mesecem je sodnica že sklicala predobravnavni narok v tej zadevi, a se je zataknilo, ker je odpovedal pooblastilo zagovorniku Borisu Grobelniku. Naknadno so mu dodelili drugega, Antona Nosana, a medtem si je, kot je povedala Testenova, spet premislil in bi raje Grobelnika. A za zdaj ga še vedno zastopa Nosan.

Ogrožena bi bila varnost

Potem ko sta se obtožena izrekla o (ne)priznanju krivde, so narok za javnost zaprli. Lavrinčev zagovornik Dušan Csipö je namreč že zadnjič predlagal, da bi tako predobravnavni narok kot kasnejše sojenje potekala za zaprtimi vrati. Kot je pojasnil, bodo govorili o tajnih podatkih, operativnih metodah policijskega dela in tudi o identiteti informatorjev in policistov. Če bi vse to prišlo v javnost, bi bila lahko ogrožena življenja policistov in informatorjev, je dejal. Sodnica je za zdaj zaprla današnji narok, kako bo na sojenju, pa še ni odločila.