Gantar, sicer več let med vidnimi akterji DeSUS, se tudi ne strinja z delom stranke v zadnjem obdobju. Po njegovih navedbah podpredsedniki nimajo jasno definiranih nalog in posledično tudi ne pomembnejšega vplivanja na delo stranke. Ostaja pa njen član, je pojasnil v današnji izjavi za STA.

Stranka DeSUS, ki že nekaj časa beleži precej nizko javnomnenjsko podporo, se bo 17. januarja sestala na izrednem volilnem in programskem kongresu. O kongresu se je sicer govorilo že po državnozborskih volitvah, ko je stranka v primerjavi z mandatom pred tem precej izgubila, Erjavec pa je ponudil svoj odstop. Svet stranke je tedaj njegov odstop zavrnil, po majskih volitvah v Evropski parlament pa so ocenili, da ni razloga, da bi zavlačevali s kongresom. Ostali so namreč pred pragom Evropskega parlamenta.

Dolgoletni predsednik stranke in aktualni minister za obrambo Erjavec je napovedal, da bo na kongresu ponovno kandidiral, za zdaj pa še ni znano, ali bo imel kakšnega protikandidata. Gantar je danes zatrdil, da na kongresu nima namena kandidirati za funkcije v stranki.