Nasprotniki predloga zakona, ki ga je konec septembra potrdil spodnji dom francoskega parlamenta, opozarjajo, da bi pravica do umetne oploditve za samske ženske in lezbijke ustvarila generacije otrok brez očetov. Zakon mora sicer potrditi še senat.

Po ocenah neodvisnih medijev se je protestov udeležilo 74.500 ljudi, organizatorji pa navajajo, da jih je bilo 600.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Franciji imajo trenutno pravico do uporabe metod zunajtelesne oploditve z biomedicinsko pomočjo, znane kot IVF, le heteroseksualni pari, ki iz medicinskih razlogov ne morejo imeti otrok. Predsednik Emmanuel Macron je reformo zakonodaje na tem področju napovedal že pred prihodom na oblast leta 2017.

V skladu s predlaganim zakonom bo zdravstveni sistem države pokrival stroške postopka za vse ženske, mlajše od 43 let. Na rojstnem listu otroka lezbičnega para bo namesto "mati in oče" pisalo, da ima otrok "mater in mater". Otrokom, spočetim z darovano spolno celico, bodo omogočili, da ugotovijo identiteto darovalca, ko dopolnijo 18 let.

Če bo zakon dokončno sprejet, se bo Francija postavila ob bok drugim evropskim državam, kot so Velika Britanija, Španija, Portugalska, Nizozemska, Irska in Belgija, pa tudi skandinavske države, ki priznavajo pravico do umetne oploditve z biomedicinsko pomočjo vsem ženskam.