PDK je prejela 21,2 odstotka glasov podpore. Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK) dosedanjega premierja Ramusha Haradinaja je dobilo 11,6 odstotka glasov podpore. Volilna udeležba je bila na nedeljskih volitvah 44 odstotkov in tako za 2,5 odstotne točke večja kot na volitvah leta 2017.

Kurti je okrog polnoči skupaj s svojimi privrženci v središču Prištine že slavil zmago. "Republiko smo rešili ujetništva politike. Danes smo končali to dramo," je pred tem dejal za televizijsko postajo T7 in se zavzel za čimprejšnjo sestavo nove vlade, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Vjosa Osmami, ki je bila premierska kandidatka LDK, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izrazila prepričanje, da bodo stranke sedle za mizo in se pogovorile o koaliciji.

Predčasne volitve so na Kosovu razpisali, ko je premier Ramush Haradinaj julija letos po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja. To je storil zaradi povabila Posebnega sodišča za vojne zločine na zaslišanje. Haradinaj je bil namreč med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 eden od poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova.

Srbski predsednik pripravljen na pogovore z voditeljem kosovske Samoopredelitve

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer po predčasnih parlamentarnih volitvah na Kosovu dejal, da se je pripravljen pogovarjati tudi s Kurtijem, če bo ta zmagovalec volitev.

Kot je še dejal srbski predsednik, zmaga Kurtija zanj osebno ne bo razlog za veselje, a se bo Beograd, če se bo to zgodilo, pogajal z njim kot "legitimnim predstavnikom Albancev". Ob tem je Vučić ocenil, da bodo ti pogovori težki.

"Tukaj ni velike filozofije, ne pričakujete, da bo to za nas lahko, a ne bo enostavno niti zanje. In v tem je tudi smisel pogajanj, da se pogovarjate in najdete kompromisno rešitev," je še dejal Vučić.