Zaporne kazni, ki jih je vpletenim v lansko obračunavanje z za posledicami umrlim jeseniškim brezdomcem naložilo kranjsko okrožno sodišče, veljajo tudi po odločitvi višjega sodišča v Ljubljani. To je namreč zavrnilo pritožbe tako obrambe kot tožilstva in v celoti potrdilo aprilsko sodbo kranjskega okrožnega sodišča. Kot je napovedala odvetnica, mag. Barbara Nastran, zagovornica obsojene Glorije Kleindienst, bo obramba zahtevala varstvo zakonitosti.

Kazni ostajajo enake

Sedem let zapora je sodnica Andrijana Ahačič aprila letos na kranjskem okrožnem sodišču dosodila Gloriji Kleindienst ter leto in pol zapora več zaradi kazenske preteklosti njenemu soprogu Francu Kleindienstu za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb. Te so pri jeseniškem brezdomcu pred dobrim letom povzročile smrt. Alen Lović, ki je prav tako sodeloval pri brutalnem pretepu, je očitke priznal in prestaja pravnomočno sedemletno zaporno kazen.

Kranjsko sodišče je zakoncema Kleindienst izreklo nižji zaporni kazni, kot ju je predlagalo tožilstvo. Tožilstvo je za Glorijo Kleindienst predlagalo devet let zapora in leto več za njenega soproga. Po ugotovitvah obdukcije je žrtev utrpela vsaj 65 poškodb, od tega vsaj 15 neposrednih udarcev v glavo, na podlahti, s katero si je ščitila glavo, pa je bilo še vsaj 20 obrambnih podplutb, je navajalo tožilstvo.

Obramba je že med sojenjem na kranjskem okrožnem sodišču tožilstvu očitala pomanjkanje konkretizacije dejanj za vse udeležence in opozarjala na neverodostojnost priče Alena Lovića, čigar izpovedi v zaslišanju sta sledila tako tožilstvo kot sodišče. Lović naj bi namreč pričal pod vplivom zdravil, ključnih dogodkov pa se po mnenju obrambe med pričanjem ni spominjal. Izjave vseh treh pa so bile tako različne, da je težko točno reči, kaj se je zgodilo.

S prstom kazali drug na drugega

Kot smo poročali, so se zgodbe vpletenih v dogajanje ves čas sojenja na okrožnem sodišču v Kranju močno razlikovale. Kleindienstova sta krivdo za hude poškodbe Jeseničana, zaradi katerih je umrl, ves čas prelagala na Lovića, ta pa je v zaslišanju kot priča tožilstva s prstom pokazal nanju. Kleindienstova sta ves čas zatrjevala, da sta želela žrtvi zgolj pomagati, medtem ko naj bi ji Lović prizadejal udarce. Lović pa je dejal, da sta se z žrtvijo dolgo poznala in se veliko družila, prijatelja pa je tudi finančno podpiral. Da bi ga pretepel, ni bilo nobenega vzroka, medtem ko naj bi fizični obračun začela prav Glorija Kliendienst, pri tem pa naj bi se ji pridružil tudi soprog.