Prav neverjetno je spremljati slovenske športne plezalke, ki blestijo v mednarodnem merilu. Danes je konkurenco na evropskem prvenstvu v težavnosti v Edinburgu ugnala Lučka Rakovec. Osemnajstletna Ljubljančanka se je prejšnji konec tedna na domači tekmi v Kranju sploh prvič v karieri uvrstila na zmagovalne stopničke in po slabšem nastopu Janje Garnbret ter svetovne podprvakinje Mie Krampl poskrbela, da so se slovenski tekmovalci tudi v Kranju uvrstili na oder za zmagovalce.

Lučka Rakovec je stopnjevala svojo pripravljenost. V kvalifikacijah je bila druga, v polfinalu pa je dosegla šesto višino. V finalu je z višino 46+ postavila mejnik, ki ga ni ujela nobena druga plezalka. Vodilna po kvalifikacijah in polfinalu Belgijka Anak Verhoeven je v finalu popustila ter zasedla osmo mesto. V finale sta se ob odsotnosti Janje Garnbret uvrstili še dve Slovenki. Mina Markovič, aktualna evropska podprvakinja in prvakinja izpred štirih let, je bila četrta, do novih stopničk pa je bila oddaljena pol giba. Tjaša Kalan, ki je bila po polfinalu tretja, pa je zasedla sedmo mesto. Mia Krampl je evropsko prvenstvo sklenila na enajstem mestu.

Pri moških, kjer je manjkal najboljši slovenski plezalec Domen Škofic, je prvič naslov evropskega prvaka v težavnosti osvojil Čeh Adam Ondra, ki je bil pred tem na prvenstvih stare celine v tej disciplini trikrat drugi. Drugo mesto je zasedel Albert Gines Lopez, Švicar Sascha Lehmann pa je dobil boj za bron s Slovencem Martinom Bergantom. Triindvajsetletni Škofjeločan je dosegel enako višino kot Lehmann 34+, a je Švicar bron osvojil na podlagi boljšega polfinala. Luka Potočar je po napaki v spodnjem delu smeri prvenstvo končal na osmem mestu.

Slovenski športni plezalci so se torej letos z vseh velikih tekmovanj vrnili najmanj z eno kolajno. Na svetovnem prvenstvu na Japonskem je bila Janja Garnbret prvakinja v težavnosti, v balvanskem plezanju ter olimpijski kombinaciji. Na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju sta za dvojno slovensko zmago poskrbeli Urška Repušič in Vita Lukan, danes pa je v Edinburgu navdušila še Lučka Rakovec.

Izmed Slovencev ima olimpijsko vozovnico zagotovljeno le Janja Garnbret. Dodatne kvalifikacije v olimpijski kombinaciji, na katerih bodo popolnili kvote za Tokio, bodo konec novembra v Toulousu.