John Heskett je v knjigi Oblikovanje, Zelo kratek uvod zapisal: »Oblikovanje je eden od dejavnikov, ki v temelju opredeljujejo človeka in ključno določajo kakovost njegovega življenja. Vpliva na vsakogar v vsaki podrobnosti vsega, kar počnemo vsak dan.« Ker se torej oblikovanje dotika vsakogar, v vsaki situaciji in v vsakem trenutku, bo Mesec oblikovanja lahko zanimiv prav za vse obiskovalce.

Podelitev tradicionalnih nagrad

Letos bo potekal že sedemnajstič, začne se jutri in konča 8. novembra. Središče dogajanja bo, kot vedno, v prostorih na Dunajski cesti 123, kjer bo na več kot 2000 kvadratnih metrih površin mogoče spremljati predavanja, razstave, arhitekturne mize, oblikovalsko okuševalnico, konference in poslovne kontaktne mize. Letošnja novost je, da se prireditev s programom seli tudi izven baznega prizorišča – v center Ljubljane.

Mesec oblikovanja vsako leto tradicionalno podeljuje nacionalne nagrade za oblikovanje, ki imajo v slovenskem prostoru vedno večjo vlogo: nagrado oblikovanje leta, nagrado interier leta, priznanja perspektivni za najboljše študente ter najvišje slovensko priznanje s področja oblikovanja, nagrada brezčasni, ki jo vsako leto prejme le en, skozi desetletja dokazan oblikovalski presežek. Nagrade bodo podelili na svečani otvoritvi 8. oktobra.

Na otvoritvenem dogodku bodo podelili tudi posebno priznanje štirim vizionarjem, ki so s svojim opusom navdihovali in premikali meje arhitekture in oblikovanja ter s tem razvijali ustvarjalno okolje jugovzhodne Evrope. Ti ustvarjalci so bistveno prispevali k uveljavitvi kreativnosti v tem delu Evrope ter jo suvereno postavili na svetovni zemljevid pomembnih oblikovalskih dosežkov.

V zadnjih letih so organizatorji vpeljali tudi regijske nagrade, ki v Ljubljano privabijo najprodornejše ustvarjalce iz 19 držav jugovzhodne Evrope. Nagrade podeljujejo na petih področjih: produktno oblikovanje, moda, arhitektura, inovativne lesarske ideje in kreativni turizem. Poleg nacionalnih nagrad bodo v sklopu otvoritve nagrade prejeli še dobitniki velikih regijskih nagrad za produktno oblikovanje in modo. Preostale tri nagrade bodo podeljene na posameznih prireditvah v sklopu meseca oblikovanja.

Že v sredo bodo v okviru dogodka Big arhitektura podeljene regionalne nagrade za interier. Big arhitektura je poslovno-izobraževalni dogodek za napredno arhitekturo in profesionalno gradbeništvo. Je katalizator razmislekov o ključnem pomenu arhitekture, raziskuje nove koncepte bivanja in odgovarja na sodobne družbene izzive, pomembne za naš obstoj, gospodarstvo in prihodnost. Potekal bo ves dan, v katerem se bodo zvrstila številna predavanja in dogodki, arhitekturna konferenca, gospodarsko-arhitekturni forum, sejem, dogodki… Na ta dan stara Tiskarna Mladinska knjiga postane prava metropola oblikovanja, saj se v njej srečuje mednarodna publika oblikovalcev, arhitektov, predavateljev, sodelujočih, študentov in drugih obiskovalcev.

Vzpostavljanje povezav med panogami

Sredi oktobra je predviden eden vidnejših dogodkov za inovativno lesarstvo v regiji Lesena ikona. S proaktivnim povezovanjem deležnikov znotraj lesne verige ter vključevanjem kreativnih industrij je njegov cilj doseganje večje konkurenčnosti in gospodarske učinkovitosti panoge. V okviru prireditve bo podeljena še četrta regionalna nagrada za inovativne lesarske dosežke.

Dva dni zatem bo sledil festival Kreativni turizem. Organizatorji želijo vzpostaviti regionalne povezave tudi na tem področju, saj menijo, da ima jugovzhodna Evropa velik potencial za razvoj turizma. Festival je namenjen vzpostavljanju dialoga med ponudniki turističnih storitev, investitorji, arhitekti in oblikovalci, da bi tako spodbudili razvoj lokalnega okolja v inovativne in trajnostno usmerjene turistične destinacije. Na ta dan bodo tudi podeljene nagrade za inovativne turistične produkte.

Mesec posebne pozornosti, posvečene polju oblikovanja, bo dopolnila še mednarodna razstava BigSEE, ki bo urejena v nacionalnih paviljonih držav jugovzhodne Evrope na prizorišču Mesta oblikovanja. Ta bo predstavila vse omenjene nagrade oziroma nagrajene projekte z vseh petih področij. Kdor se ne bo srečal z oblikovanjem na Dunajski 123, ga bo oblikovanje doseglo v mestu Ljubljana, kjer bodo na številnih lokacijah partnerji in sodelujoči pripravili informacijske točke, odprta vrata ateljejev ali svoje dogodke.