Microsoft je minulo sredo v New Yorku predstavil novo ponudbo svojih surface naprav. Na ogled so bili predvsem hibridne tablice in prenosniki, ki bodo zanimali predvsem poslovne uporabnike, ki želijo dober izkoristek energije v bateriji, bistveno manj pa so zanimivi za uporabnike, ki radi igrajo najnovejše videoigre s solidnimi grafičnimi nastavitvami. Poleg teh je bilo mogoče videti tudi napoved povsem novega Microsoftovega telefona, ki ne bo več stavil na mobilna okna, temveč bo, tako obljubljajo, združil najboljše, kar ima ponuditi Microsoft, z najboljšim, kar ponuja Goolge. Operacijski sistem bo torej naposled android.

Prenosnik surface laptop 3

Najzmogljivejša predstavljena naprava sufrace laptop 3 prihaja v dveh različicah. Večja bo imela diagonalo 38 centimetrov (15 palcev), manjša pa 34,3 centimetra (13,5 palca). Poleg razlike v velikosti zaslona in tipkovnice se bosta napravi ločili tudi po zmogljivosti oziroma komponentah. Zmogljivejši in večji prenosnik se bo pohvalil z AMD-jevim kompletom procesorjev ryzen 5 (3580U) ali ryzen 7 (3780U) in grafičnih kartic vega 9 or RX vega 11. Vse omenjene komponente so bile razvite v sodelovanju z Microsoftom, zato boste ob imenih našli tudi oznako »Microsoft surface edition«. Kljub temu tudi z najzmogljivejšo različico ne gre pričakovati možnosti resnejših opravil, ki zahtevajo veliko od grafičnih kartic. Toliko slabše s te plati tudi dejstvo, da ne zmogljivejša ne manj zmogljiva različica, ki sicer premoreta vhod USB-C, ne podpirata thunderbolt 3, kar bi omogočalo priklop zunanjih grafičnih kartic. Manjša različica bo medtem ponujala možnost izbire med Intelovima procesorjema core i5 1035-G7 ali core i7-1065G7.

Z eno baterijo boste obe različici lahko uporabljali do 11 ur in pol, v uri in pol pa ju boste lahko napolnili do 80 odstotkov. Manjša različica bo ob tem tehtala malenkost manj od 1,3 kilograma, večja pa malenkost več od 1,5 kilograma. Obe napravi bosta prišli z 8 GB ali 16 GB delovnega spomina in od 128 GB do 1 TB SSD-prostora za shranjevanje. Za manjšo različico se cene začnejo pri 1149 evrih, medtem ko bo za večjo treba odšteti najmanj 1349 evrov.

Hibridna tablica surface pro 7

Z nadgradnjo nabora vhodov se lahko pohvali tudi predstavljena hirbidna tablica surface pro 7, ki prav tako po novem premore vhod USB-C in prav tako nima thunderbolt 3 podpore. Naprava se sicer od predhodnice navzven razlikuje minimalno. Diagonala ostaja istih 31 centimetrov (12,3 palca) z ločljivostjo 2735 x 1824. Malce je izboljšan nabor procesorjev, ki šteje Intelove core i3-1005G1, core i5-1035G4 ali core i7-1065G7. Najosnovnejša različica bo imela 4 GB delovnega spomina in 128 GB SSD-prostora za shranjevanje, za več denarja pa bo mogoče kupiti tudi različice do 16 GB delovnega spomina in vse do 1 TB SSD-prostora za shranjevanje. Cene teh naprav se začnejo pri 899 evrih, boste pa za tipkovnico morali odšteti dodatnih 179,99 evra. Če želite še pisalo za zaslon, pa še 109,99 evra. Teža naprave brez tipkovnice sega od 775 do 790 gramov.

Hibridna tablica surface pro X

Čeprav smo mislili, da se bo obdobje Microsoftovih tablic z operacijskim sistemom windows in ARM-čipi končalo, so se pri ameriškem podjetju odločili zadevo poskusiti še enkrat. Čeprav so predhodniki, kot recimo surface rt, sloveli po omejeni okenski izkušnji s težavami zaradi nekompatibilnosti z nekaterimi programi oziroma aplikacijami, ki smo jih vajeni na standardni različici oken za 86-bitne sisteme, naj bi imel Microsoft s surface pro x večje ambicije, ki presegajo zgolj omejen izdelek za varčnejše potrošnike. Boljšo izkušnjo naj bi tokrat omogočal procesorski sistem SQ1, ki so ga razvili skupaj s Qualcommom. Rezultat naj bi bil izdelek, ki je šestkrat zmogljivejši glede na vsak vat porabe v primerjavi s surface pro 6. Učinkovitost je tudi sicer prednost sicer manj zmogljivih naprav z ARM-čipi. Surface pro x zato zmore delovati do 13 ur, do 80 odstotkov pa ga lahko napolnimo že v eni uri. Zadeva ima tudi zmožnost spletne povezave z vgrajenim LTE-modemom. Delovnega spomina naprava premore 8 GB ali 16 GB in od 128 GB do 512 GB SSD-prostora za shranjevanje. Tudi ta naprava premore vhoda USB-C, poleg tega pa še režo za nano SIM-kartico. Teža znaša 774 gramov, zanj pa boste odšteli od 1149 evrov dalje in še dodatnih 144,99 evra za tipkovnico.

Nenavadni napovedi

Poleg omenjenih naprav so pri Microsoftu predstavili tudi dve novosti, ki so ju napovedali šele za praznično obdobje prihodnjega leta. Obe se na neki način zgledujeta po Samsungovem pregibnem telefonu galaxy fold, a sta precej blizu tudi LG-jevemu ohišju za mobilnik z dodatnim zaslonom. Obe napravi se namreč odpirata kot knjiga, nimata pa tudi pregibnega zaslona. V vlogi hibridne tablice bo nastopil surface neo pc, ki bo premogel dva zaslona z diagonalo blizu 23 centimetrov (9 palcev) in tečajem, ki omogoča obračanje za 360 stopinj. Naprava bo opremljena s posebno različico operacijskega sistema windows 10x in bo tehtala 655 gramov.

Še bolj zanimiva pa je odločitev za izdelavo novega Microsoftovega telefona surface duo, ki bo premogel dva zaslona z diagonalama 14,2 centimetra (5,6 palca). Telefon ne bo imel operacijskega sistema windows, temveč bo naposled presedlal na android. Na prvi pogled bo naprava zanimiva predvsem kot hibrid med beležko in tablico, s katero lahko občasno opravljate tudi telefonske klice. Po možnosti z brezžičnimi slušalkami. Naprava je, tudi ko je zložena, videti preširoka za udobno uporabo v dlani.