»Ti,« vpraša gospa na levi strani, »kaj misliš o Francu?« »Ko zaslišim njegov čustveni glas in kleno štajersko besedo, sem prav do solz ganjena,« ji odvrne dama na desni. Sopotnica odločno odkima: »Človek na takem položaju bi moral negovati slovenščino. On pa se raje iz intelektualcev norčuje. Ne mara jih, ker lahko preveč razgalijo njegovo početje,« modruje naprej. »Že, že,« se jezi sogovornica, »ampak Francu se že leta godi krivica. Najprej je bil zaradi 'zombijev' 'gotof'. Zdaj ga že dolgo, reveža, vlačijo po sodiščih. Res je zadnji čas, da vse skupaj prevetri, kot pravi sam.« »Daj no, zaslepljena si. Sodstvo je neodvisno in tako mora ostati. Vse morebitne nepravilnosti odpravljajo sami. Ti pa si poleg tega prepričana, da je Franc nedolžen kot njegov osliček Bobi. Mogoče je, mogoče ni. Lahko so samo dokazi za kazen ali prešibki ali nezakonito pridobljeni. Zdaj pa igra veliko žrtev po scenariju tistih, ki z njim vred hlepijo po maščevanju in so željni oblasti,« se vedno bolj razvnema.

»Ah, ne verjamem, celo državni svet je na njegovi strani. Zahteval je parlamentarno komisijo, da bo raziskala njegov primer,« se ji Frančeva oboževalka postavi po robu. »Naivna si, on je tudi zdaj samo izkoristil svoj položaj. Je to delitev oblasti? Ne, to je zloraba oblasti. Ker je Franc politik, jo lahko zlorablja za svoje osebne koristi. Taka komisija je protiustavna. Vladne stranke in Levica pri rušenju države ne bodo sodelovale. Tožilci in sodniki so se za pomoč obrnili na ustavno sodišče, ki pa že predolgo molči.«

»Opozicija pa bo, hvala bogu, podrobno raziskala krivce za krivico. Mesta v komisiji so si že razdelili. Povem ti, da se koalicija z Levico hudo boji razkritja svojih nečednosti v Frančevih primerih. Predsednik državnega zbora je zagotovil, da je ustava tukaj povsem jasna. Ko to zahteva državni svet, se komisija mora ustanoviti in pika.« »Pa res živimo v Butalah, če lahko po ustavi delujemo protiustavno, neverjetno,« ji sogovornica ne ostane nič dolžna, »sprašujem, kaj ima ta komisija opraviti z javnim interesom. Koliko našega denarja se bo zapravilo zanjo?« »Raje kritiziraj drage študije na raznih ministrstvih, na primer o dolgotrajni oskrbi.« »Seveda to ni prav, ampak eno nepotrebno zapravljanje denarja ne opraviči drugega nepotrebnega zapravljanja denarja. Kaj imamo od teh komisij? Kdo je že odgovarjal? Koga so že zaprli? Vse skupaj bo samo izguba časa, denarja in promocija Franca in določenih strank. Pa mu je to še vedno premalo. Zdaj bo oblekel rumeni jopič, se šel rešitelja Slovenije in protestiral proti vladi Marjana Šarca,« se glasno razburja.

»Pa saj je v naši državi res veliko narobe na vseh področjih,« protestira še dama na desni. »To je žalostni izkupiček politike vseh preteklih let v samostojni državi in zanjo so odgovorne tudi stranke, ki se bodo Francu na protestu pridružile. V resnici bodo protestirale tudi proti sebi. Res ne vidiš bistva? Franc in drugi desničarji se hočejo skriti za krinko »malih ljudi«, jih s tem preslepiti in pridobiti, potem pa zlorabiti za svoje načrte. Namesto da bi reševali probleme v parlamentu, za kar so bili izvoljeni, bodo ljudem zavzeli še ulice. Ko bi jih državljani že enkrat spregledali!«

Potnica na desni je obmolknila prva in se je zamislila, potnica na levi se je med tem spraševala, ali je prijateljica končno začela razmišljati s svojo glavo. (Tudi novinar nacionalke je to svetoval pri nedavni oddaji Utrip.) Jaz pa sem zaskrbljeno premlevala, zakaj se toliko nepotrebnega in razdiralnega dogaja ravno v naši lepi Sloveniji. Res smo Butalci.

Polona Jamnik, Bled