Več deset tisoč protestnikov se je zbralo na protestnih shodih v več okrožjih na otoškem delu Hongkonga kot tudi v Kowloonu na celinskem delu. Številni med njimi so prišli z maskami na obrazu, s čimer so izrazili nasprotovanje vladni prepovedi uporabe mask na protestih.

Ukrep, ki ga je vlada hongkonške voditeljice Carrie Lam uvedla v petek s ciljem preprečiti nadaljevanje nasilnih protestov, ki to finančno središče pretresajo že več mesecev, je danes podprlo tudi vrhovno sodišče, poroča britanska mreža BBC.

Protestna zborovanja so doslej potekala večinoma mirno, pod budnim očesom policije in ob radovednih pogledih mimoidočih.

Kljub temu so na več krajih izbruhnili izgredi, potem ko so protestniki zaprli ceste in postavili zapore. Policija je proti njim uporabila solzivec, poroča AFP.

Policija je prebivalce Hongkonga pozvala, naj se danes ne udeležujejo "nedovoljenih javnih dogodkov", ki bi lahko vodili v nasilje in izgrede, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V Hongkongu danes ostaja zaprtih polovica postaj podzemne železnice, ki so bile uničene v petkovih nasilnih protestih. Protestniki so takrat razdejali več trgovin in bank, povezanih s celinsko Kitajsko, ter postaj podzemne železnice, zaradi česar je bilo začasno ustavljeno delovanje podzemne železnice.