Velika nagrada Tajske v motociklizmu je bila izjemno zanimiva do zadnjega zavoja. Večino dirke je bil v vodstvu Fabio Quartararo, za ovratnik pa mu je dihal Marc Marquez. Španec je napadel v zadnjem krogu in prehitel Francoza ter se na najlepši način veselil osmega naslova svetovnega prvaka. Šestega v najprestižnejšem razredu motoGP, s katerim se je na tretjem mestu večne lestvice izenačil z Avstralcem Mickom Doohanom. Italijan Valentino Rossi je osvojil sedem naslovov, najuspešnejši pa je njegov rojak Giacomo Agostini z osmimi naslovi.

Španski motociklistični zvezdnik je na 15. dirki v sezoni osvojil že deveto zmago, skupno pa že 53. Pred nedeljsko dirko je imel Marquez veliko težav na treningih. Na prvem prostem treningu v Buriramu je grdo padel. Španski šampion je po padcu nekaj minut občepel s sklonjeno glavo, preden je šepajoč ob pomoči stevardov zapustil mesto padca. Pregled v bolnišnici je pokazal, da je imel srečo v nesreči. Pregled z magnetno resonanco ni pokazal težjih poškodb, kljub temu pa je spektakularen padec pustil posledice, saj je tožil za bolečinami na bokih, v hrbtu in nogah. Toda vse skupaj se ni poznalo na dirki, na kateri je ubranil prestol. Marquez si je z novo zmago zagotovil 110 točk prednosti pred Italijanom Andreo Doviziosom (Ducati), do konca sezone pa so še štiri dirke.

Marc Marquez je pred napadom na vse hitrejšega Francoza, ki se razvija v izjemnega motociklista, več krogov natančno preučeval linije Fabia Quartarara. »Moj načrt je bil, da zmagam na dirki, ne glede na seštevke, prvenstvo ni bilo pomembno. Ves čas sem si skušal zagotoviti najboljši možni položaj za zmago. In to sem tudi naredil. A je bil Fabio res hiter, vendar sem preučil njegove poti in sem ga prehitel v zadnjem krogu,« je pojasnil najhitrejši motociklist na svetu, ki uspehe dosega s Hondo.

Fabio Quartararo si je na Tajskem priboril najboljši startni položaj, na dirki pa je bil edini, ki se je enakomerno meril z Marcom Marquezom. »Z izkupičkom sem zadovoljen. Bojeval sem se do zadnjega kroga in poskusil vse. Verjamem, da bom kmalu dosegel tudi prvo zmago,« je dejal Fabio Quartararo, ki si je pridobil številne navdušence po vsem svetu.

Po novem uspehu Marca Marqueza so se po socialnih omrežjih vsule čestitke. Med prvimi mu je čestital katalonski nogometni ponos Barcelona, katerega strastni navijač je Marquez. Čestitko pa je poslal tudi španski nogometni vratar Iker Casillas, ki je kar 16 sezon igral za Real iz Madrida.