V preostalih petih končnih odločitvah dneva je 3000 m zapreke Kenijec Conseslus Kipruto (8:01,35) ubranil naslov z izidom sezone na svetu, slednje pa je zmogel tudi domačin Mutaz Essa Barshim, branilec naslova v skoku v višino (2,37 m). S tem je na noge dvignil prvič poln stadion na tem SP, saj je eden najboljših katarskih športnikov v zgodovini in so gostitelji prvenstva pričakovali njegovo zlato.

V metu diska je bila zlata Kubanka Yaime Perez (69,17 m), na 400 m Bahamec Steven Gardiner (43,48), ob 22.30 po slovenskem času pa se bo po cestah katarske prestolnice začela hitra hoja na 20 km za moške.

Dalilah Muhammad je na ovirah po srebrnih medaljah na SP leta 2013 in 2017 končno osvojila tudi zlato in svetovni rekord. Prejšnja sta bila v začetku prvenstva dosežena v novi disciplini, v štafeti na 4 x 400 m mešano, tako v kvalifikacijah kot v finalu s četverico ZDA, kar sta prva uradna rekorda v tej disciplini. Srebro je osvojila mladinska svetovna rekorderka Sydney McLaughlin iz ZDA (52,23), ki je sedaj druga najhitrejša tekmovalka vseh časov na tej razdalji. Bron je pripadel Jamajčanki Rushell Clayton (53,74), prav tako z osebnim rekordom.

Mutaz Essa Barshim se je v tej sezoni ubadal s poškodbo, vendar je pred domačimi navijači vse pustil za seboj in svoj izid sezone popravil kar za deset centimetrov. Gostitelji SP so tako prišli do druge medalje, Abderrahman Samba je bil bronast na 400 m ovire.

Barshim je šele v tretjem poskusu zmogel 2,33 m, naslednja na 2,35 in 2,37 m pa v prvih skokih ter za dva centimetra ugnal ruska tekmeca na naslednjih dveh mestih zmagovalnega odra. Pod nevtralno zastavo je bil drugi Mihail Akimenko, tretji pa Iilja Ivanjuk.

Na 3000 m zapreke se je prava drama odvijala v zaključku. Dvesto metrov pred ciljem je silovito pospešil Lamecha Girma in vodil v celotni ciljni ravnini. Iz koraka v korak je razliko zmanjševal Kipruto in na koncu za stotinko ugnal Girmo, ki je dosegel rekord Etiopije (8:01,36). Več kot dve sekundi je zaostal bronasti Soufiane El Bakkali iz Maroka (8:03,76).

Perezova je največjo daljavo tekme v disku zabeležila v peti seriji, srebrna je bila njena rojakinja Denija Caballero (68,44 m), svetovna prvakinja iz Pekinga 2015, bronasta pa najboljša hrvaška športnica zadnjega obdobja Sandra Perković, branilka naslova.

Slednja je najboljša v tej disciplini na svetu v tem desetletju, ko je osvajala medalje kot po tekočem traku in bila lep čas nepremagljiva. Po spremembi tehnike pred sezono se je v tem letu zaradi precej slabših izidov, kot v preteklosti, napovedovalo, da ne bo na najvišjem mestu v Dohi. Tu je s 66,72 m v prvi seriji osvojila četrto odličje na SP po zlatih v Moskvi 2013 in Londonu 2017 ter srebru v Pekingu 2015.

V zadnji disciplini dneva na stadionu Kalifa je na 400 m je 24-letni Gardiner tekel svojo tekmo in zanesljivo vodstvo ubranil tudi v ciljni ravnini. Tekel je rekord Bahamov za zlato po srebru na prejšnjem SP. Je drugi iz Bahamov s prvim mestom na SP na tej razdalji po Avardu Moncurju leta 2001. Kolumbijec Anthony Zambrano je bil z južnoameriškim rekordom drugi, bron je osvojil Fred Kerley iz ZDA (44,17).