Micotakis je izpostavil, da "odnosi med državama nikoli niso bili tako močni kot danes". Po mnenju Pompea je z varnostnega vidika pomembno, da državi sodelujeta. Politika sta dejala, da bodo države zveze Nato okrepile vezi v energetiki in gospodarstvu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pompeo je danes z grškim zunanjim ministrom Nikosom Dendiasom podpisal amandma k sporazumu o vzajemnem obrambnem sodelovanju. Omenjeni sporazum zagotavlja ameriški vojski porabo pomorskega oporišča Souda Bay in letališča na otoku Kreta.

Danes podpisani amandma ameriškim silam poleg uporabe oporišča Souda, edinega v Sredozemskem morju in južni Evropi, ki lahko sprejme največje letalonosilke, omogoča tudi uporabo letalskih baz Stefanovikejo in Larisa v osrednji Grčiji ter pristanišča Aleksandroupoli blizu meje s Turčijo, poroča grški časnik Ekathimerini.

Odnosi med ZDA in Grčijo so se sicer okrepili po ohladitvi odnosov med ZDA in Turčijo, še poroča dpa.

Med Pompeovim obiskom je prišlo tudi do protestov. Skupina protestnikov se je danes odpravila proti ameriškemu veleposlaništvu v Atenah in se tam spopadla s policijo, ki jih je razgnala s solzivcem. Po napovedi okrepitve vojaškega sodelovanja pa je nekaj aktivistov v znak nasprotovanja pobarvalo kip nekdanjega predsednika ZDA Harryja Trumana v središču prestolnice.