Plošča je bila pred pol stoletja 17 tednov najbolje prodajani album v Veliki Britaniji, v petek pa je posebna jubilejna izdaja ob 50-letnici, na kateri je tudi še neslišani material, spet zavzela vrh lestvice.

"Težko je verjeti, da se Abbey Road po vseh teh letih še vedno drži. Vendar pa je prekleto dober album," je tvitnil član skupine Paul McCartney.

Z 49 leti in 252 dnevi, odkar je bila nazadnje na vrhu lestvice, je plošča zabeležila največji premor med številkama ena v Veliki Britaniji. Ta rekord je slavna četverica pred tem držala s ploščo Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, ki jo je revija Rolling Stone imenovala za najboljši album vseh časov. Njena jubilejna izdaja pred dvema letoma se je na vrh lestvice znova uvrstila po 49 letih in 125 dnevih.

Na stotine oboževalcev je avgusta zavzelo ulico pred studiem Abbey Road v Londonu, da bi proslavili pet desetletij, odkar so člane Beatlov fotografirali na prehodu za pešce. Fotografija Lennona, ki vodi Ringa Starra, McCartneyja in Georgea Harrisona čez cesto, je postala klasika, ko se je pojavila na ovitku plošče Abbey Road, in sicer brez imena skupine.

Vinilna plošča, na kateri so uspešnice, kot sta Come Together in Here Comes the Sun, je bila v tem tednu prav tako najbolje prodajana. V tem formatu so prodali okoli 9000 izvodov, še poroča AFP.