Podzemna železnica, ki jo dnevno uporablja okoli štiri milijone ljudi, danes ne deluje, zato so mnogi ostali brez prevoza. Prekinjena je tudi povezava podzemne železnice do letališča. Upravitelj železnice je sporočil, da bodo najprej ocenili škodo na postajah, nato pa se odločili, kdaj jih bodo ponovno odprli.

Zaradi nedelovanja podzemne železnice so mnogi protestniki na družbenih medijih predlagali, da bi bila sobota dan počitka in da bi proteste nadaljevali v nedeljo in ponedeljek.

V četrti Yuen Long naj bi protestniki v petek obkolili in napadli policijski avto, policist pa naj bi jih poskušal odgnati s streljanjem. Po navedbah policije naj bi v samoobrambi izstrelil en strel. V isti četrti naj bi bil ustreljen in ranjen najstnik, poroča časnik South China Morning Post, ki se sklicuje na zdravniške vire. Policija ni odgovorila na vprašanje, ali je najstnika ustrelil policist.

Nekateri v trgovinah nabirajo zaloge

Nekateri prebivalci so se v strahu pred nadaljnjimi protesti odpravili v trgovine po zaloge, zaradi česar so ponekod nastale dolge vrste.

Hongkonška voditeljica Carrie Lam je danes obsodila nasilje protestnikov. Na videoposnetku je dejala, da so protestniki iz Hongkonga naredili napol ohromelo družbo. "Vsi so zaskrbljeni in vznemirjeni ali celo prestrašeni. Skrajno grozljivo nasilje se je dogajalo v vseh četrtih Hongkonga," ter je še dodala.

Lamova je v petek naznanila, da danes začne veljati prepoved uporabe mask na protestih, kar je dodatno podžgalo protestnike. Gre za redko uporabljeni zakon o izrednih razmerah iz leta 1922. Protestnikom za kršenje določb grozi zapor do enega leta in do 25.000 hongkonških dolarjev (2900 evrov) denarne kazni. Množica ljudi je v središču mesta zato blokirala promet in razdejala več poslopij.

Hongkong že več mesecev pretresajo protesti, ki postajajo vse bolj nasilni. Sprva je šlo za nasprotovanje predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, zdaj pa gre za splošno nezadovoljstvo zaradi domnevnega vse večjega vmešavanja Pekinga v polavtonomno območje.