Nekdanji vodja šiitske milice al Sadr, ki obvladuje večino v iraškem parlamentu, je dejal, da mora vlada odstopiti, sledijo pa naj predčasne volitve pod nadzorom ZN.

Protesti proti korupciji oblasti, brezposelnosti in slabim javnim storitvam so izbruhnili v torek, v Bagdadu in drugih mestih po državi pa so se nadaljevali tudi v petek, ko je bilo ubitih bilo najmanj 10 ljudi. Med njimi so štirje po navedbah varnostnih sil padli pod streli neidentificiranih ostrostrelcev, dodaja AFP.

Zaradi nemirov so oblasti prijele 540 protestnikov, od tega jih je 200 v priporu, je danes sporočila iraška komisija za človekove pravice.

Iraški premier Adel Abdel Mahdi je v petek napovedal, da bo odgovoril na "upravičene zahteve protestnikov". "Zahteve po boju proti korupciji in zaskrbljenost za prihodnost mladih so upravičene in odgovorili bomo na vse legitimne zahteve," je dejal. Protestnike je pozval, naj ne sledijo "zagovornikom obupa" ter naj se uprejo temu, da bi mirni protesti prerasli v kaos.

Premier je sicer danes odpravil policijsko uro v Bagdadu, v veljavi pa ostaja zapora cestnih povezav do večjih mestnih trgov, poroča AFP.