Včeraj je ljubljanska občina odprla pešpot ob Gozdarskem inštitutu Slovenije, kjer se lahko sprehajalci iz Rožne doline povzpnejo proti Rožniku. Pot, po kateri so že do zdaj hodili rekreativci, so uredili na tam, kjer je bila gozdna vlaka. Na občini pravijo, da je dolgoletna uporaba poti pustila posledice. »Tla na trasi in ob njej so bila močno erodirana, zbita, vegetacija tam ni več uspevala, korenine dreves so bile izpostavljene in poškodovane. Padavinska voda je zaradi neurejenega odvodnjavanja odnašala tla in poglabljala erozijske jarke, zato smo se odločili, da tu uredimo pešpot, ki smo jo poimenovali Pot ob Gozdarskem inštitutu Slovenije,« so zapisali na občini. Na okoli 400 metrov dolgem odseku so uredili odvodnjavanje, lesene stopnice in tudi lesen most z ograjo. Pravijo, da ta stoji nad odsekom zelo degradiranega dela poti, ki so ga pustili kot opomin posledic množične rekreacije na površinah, ki za to niso primerne. Za poseg je občina porabila 32.000 evrov.

Do odprtja poti ni bila rešena težava, na katero je opozoril Dušan Verbič, lastnik sosednjega zemljišča ob delu poti. Ta se je že pred časom pritožil, da so traso tako preuredili, da s traktorjem ne bo mogel dostopati do tistega dela svojega gozda, kjer je do zdaj lahko nalagal hlode. Pojasnil je, da je motečih le nekaj mladik, ki so jih zasadili ob novi poti, in hloda, prek katerih ne more iti z vozilom. Da bi našli rešitev, se je Verbič pred dnevi sestal s predstavniki občine ter Zavoda za gozdove Slovenije in, kot kaže, je rešitev na vidiku. Verbič je pričakoval, da bo dostop do svojih dreves dobil že pred odprtjem poti, a bo na to očitno moral počakati še nekaj dni.

Težava naj bi bila rešena prihodnji teden

»Na sestanku so mi predlagali, da bi uredili novo vlako po drugi strani, dolgo kakšnih 150 metrov, prek katere bi imeli dostop do gozda, kar sem zavrnil, saj bi bilo treba spet posegati v gozd in porabiti za to precej denarja. Potem mi je predstavnica mestnega oddelka za varstvo okolja predlagala, da prestavijo le mladike, hloda pa ostaneta, a bi ju odmaknili, ko bomo delali na tem območju,« je dejal Verbič in dodal, da hlodov še nekaj časa ne bo nalagal, saj jih je ravno spravil. V neformalnem pogovoru nam je vodja oddelka za varstvo okolja na občini Nataša Jazbinšek Seršen potrdila, da so našli kompromis, kot ga je opisal Dušan Verbič, medtem ko so iz mestne uprave sporočili, »da je Verbič imel in ima dostop do gozdne parcele, ob kateri delno poteka pešpot. Od predlaganih možnosti, ki jih je podprl tudi Zavod za gozdove Slovenije, je bil izbran način dostopa, ki je sprejemljiv tako za gospoda Verbiča kot tudi MOL.«

Verbič, ki meni, da je ureditev takšne poti umeten in nepotreben poseg v Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, je dodal, da se bodo s projektantom in predstavnikom krajinskega parka sestali v sredo in četrtek, da bi na kraju samem ugotovili, kako tehnično izpeljati dogovor.