Že šesto leto zapored ostaja tekmovalni sistem nespremenjen: 16 klubov je razdeljenih v štiri skupine s po štirimi ekipami, ki v prvem delu igrajo po dvokrožnem sistemu (vsak z vsakim doma in v gosteh). Najboljše tri iz vsake napredujejo v glavni del, v katerem sta dve skupini (križata se A in B ter C in D) s po šestimi klubi in v katerem vsak klub – prenašajo se le točke z medsebojnih tekem najboljše trojice – odigra še šest tekem s po tremi ekipami iz nasprotne skupine. V četrtfinalu se igra po sistemu 1-4, 2-3, 3-2 in 4-1, zmagovalci pa se uvrstijo na sklepni turnir najboljše četverice. Zadnjih šest let ga gosti dvorana Laszlo Papp v Budimpešti (zmogljivost 12.500 gledalcev), sedma izvedba bo 9. in 10. maja 2020, pred kratkim pa sta evropska in madžarska zveza pogodbo o sodelovanju podaljšali do leta 2024.

Krim med najslabšo peterico

Med letošnjimi 16 klubi imajo le tri države po dva kluba (Madžarska, Romunija, Francija), po enega pa ima drugih deset držav: Hrvaška, Češka, Danska, Nemčija, Črna gora, Norveška, Poljska, Rusija, Slovenija in Švedska. Poleg slovenskih rokometašic iz Krima bodo še štiri njihove rojakinje nastopile v dresih tujih klubov: Ana Gros (Brest, Francija), Tjaša Stanko (Podravka, Hrvaška), Barbara Lazović (Budućnost, Črna gora) in naturalizirana Slovenka Elizabeth Omoregie (CSM Bukarešta, Romunija).

Naslov evropskega prvaka bo branil Györ, ki je v minuli sezoni v finalu premagal ruski Rostov Don s 25:24 (15:11). Madžarke so tretjič zapored stopile na vrh Evrope, v zadnjih šestih letih pa že petič (izjema je le leto 2015). Tudi na največji svetovni stavnici je Györ glavni favorit za novo lovoriko. Kvota nanj je 1,75, druga je romunska CSM Bukarešta (3,75), tretje mesto si delita Rostov in francoski Metz (po 11), najslabših pet klubov pa ima kvoto kar 1001: hrvaška Podravka, Krim, švedski Sävehof, poljski Lublin in češki Banik Most.

Krim z najmlajšo ekipo v Evropi

Svojo jubilejno, že 25. sezono med evropsko elito Krim Mercator začenja jutri ob 17. uri v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani, njegov prvi nasprotnik v skupini D pa bo Banik iz Mosta. Slovenske prvakinje so imele srečo pri žrebu skupin (poleg Banika bodo igrale še proti Györu in Sävehofu), kar priznava tudi trener Uroš Bregar: »Vsaj na papirju smo dobili najlažjo skupino od štirih, zato lahko rečemo, da nas je žreb kar pobožal. Györ je nesporni favorit, Švedinje in Čehinje pa so na naši kakovostni ravni in se bomo z njimi borili za drugo mesto. Osnovni cilj je jasen: osvojitev najmanj tretjega mesta in napredovanje v drugi del, med dvanajst najboljših v Evropi.«

Po največjem kadrovskem cunamiju v klubski zgodovini (10 igralk je klub zapustilo ali končalo kariero, novink pa je kar 14) bo imel trener Bregar na razpolago ekipo, katere povprečna starost je 22 let in je najmlajša v Evropi. Krimovke imajo jutri priložnost prekiniti črnih niz uvodnih nastopov v ligi prvakinj, saj so v zadnjih štirih sezonah štirikrat izgubile (Györ, CSM Bukarešta, Esbjerg, Baia Mare), na premieri pa zadnjič slavile oktobra 2014, ko so premagale avstrijski Hypo z 32:20. Banik je gostil septembrski kvalifikacijski turnir, na katerem je v polfinalu premagal špansko Gran Canario (28:21), v finalu še turški klub Kastamonu Belediyesi (35:33), se uvrstil v ligo prvakov in poskrbel za največji dosežek v zgodovini češkega ženskega klubskega rokometa.

Črni angeli jutri na Kodeljevem

Pred jutrišnjim dvobojem z ekipo z vzdevkom Črni angeli, ki ima tri tujke (vse so Slovakinje) in ki jo vodi trener Jiri Tancos (po 28 letih se je vrnil v klub šele julija letos), so v Krimovem taboru optimistično razpoloženi. To potrjujejo tudi Bregarjeve besede: »Banik je brez dvoma kakovostna ekipa, a je v tem trenutku manjša neznanka. Presenetil je špansko Gran Canario, za katero sem napovedoval, da se bo uvrstila v ligo prvakinj. Češki ženski klubski rokomet sicer zaostaja za reprezentančnim, ki nastopa na vseh evropskih in svetovnih prvenstvih, a to ne pomeni, da je slab. Verjamem, da bomo letošnjo ligo prvakinj začeli z zmago, kar bi bil prvi korak na poti k uresničitvi cilja v prvem delu tekmovanja.«