»Republikanci so zelo enotni,« je dejal o svoji stranki, ki ima večino v senatu, kjer bi tudi potekalo glasovanje. Ob tem pa ni prepričan, ali bi sodeloval pri preiskavi. »Ne vem, to je stvar odvetnikov,« je pojasnil.

Demokratsko vodstvo v predstavniškem domu preiskuje, ali je Trump zlorabil svoj položaj, ko je skušal pritisniti na Ukrajino, da uvede preiskavo, ki bi škodila njegovemu morebitnemu tekmecu na predsedniških volitvah leta 2020 Josephu Bidnu.

Bela Hiša naj bi po poročanju ameriških medijev sporočila kongresu, da ne bo sodelovala pri zahtevah kongresnikov po dokazih in pričevanjih. Ameriška administracija naj bi si namreč želela, da demokrati najprej uradno glasujejo o odprtju preiskave o ustavni obtožbi, kar bi prisilo člane kongresa, da javno povedo svoje stališče glede te teme, piše AFP.

Trump je danes ponovno zavrnil očitke in zatrdil, da ni naredil ničesar narobe v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Njegov edini interes je bila preučitev korupcije, je dodal.

Ameriški predsednik namreč vztraja, da sta bila Biden in njegov sin Hunter vpletena v korupcijo v Ukrajini. A ni dokazov, da je bil Biden vpleten v sporne projekte. Trumpovi nasprotniki trdijo, da je namenoma pritisnil na tujega voditelja, naj uvede preiskavo proti Bidnu, da bi tako oblatil politika, ki trenutno vodi v tekmi za predsedniškega kandidata demokratov.

Ko so Trumpa vprašali, ali je kdaj prosil tujo državo, naj preišče kogarkoli, ki ni njegov politični tekmec, je predsednik odgovoril, da bi moral to preveriti, še piše AFP.