Tri tedne od začetka nove sezone v alpski ligi je Vipiteno edino moštvo brez oddane točke. Italijanskega predstavnika je v minuli zimi vodil nekdanji slovenski selektor Ivo Jan, ki po slovesu od dvojnega položaja še ni našel novega izziva. Edina slovenska kluba v tekmovanju sta si že nabrala točkovni zaostanek za vodilnimi moštvi. Branilka naslova Olimpija se sestavlja po burnem začetku z zamenjavo trenerja, na Jesenicah pa posvečajo pozornost predvsem vsakodnevnemu napredovanju mladih igralcev, kar je tudi osnovni namen razvojne lige.

Na Jesenicah vprašljiva končnica

Jeseniški navijači se bodo morali navaditi, da bodo železarji v tej sezoni nosili breme favorita le proti najslabšim ekipam. Proti moštvom iz zgornjega doma bodo nabirali predvsem izkušnje in poskušali čim dražje prodati kožo tako kot v četrtek zvečer, ko so gostili podprvaka iz Brunica. Italijani so na koncu izkoristili daljšo klop in pospravili dva ploščka v prazno jeseniško mrežo za zmago s 4:1, slovenski podprvaki pa so svoje priložnosti zamudili predvsem ob številčni prednosti enega ali dveh igralcev. Brez dodatnih okrepitev bo uvrstitev v končnico negotova, kar je za trofejno okolje neobičajen pojav in še bolj izstopa med drugoligaško konkurenco v regiji.

Veliko dela še čaka zagnanega trenerja Mitjo Šivica, ki se je po dvanajstih letih delovanja v Franciji vrnil v domovino in v Podmežakli ugriznil v kislo jabolko. Mlademu moštvu pomaga z izkušnjami iz tujine, poleg trenerskih obveznosti pa opravlja tudi naloge psihologa, saj je čvrsta mentalna pripravljenost pomemben dejavnik. Jeseničani so si po dveh zmagah na uvodu v sezono proti rezervni ekipi Linza in Fassi privoščili edini odmevnejši spodrsljaj, ko so previsoko izgubili na gostovanju pri Zell am Seeju in prejeli kar deset golov. Tudi tako visoki porazi bodo nemara postali realnost pomlajenih Jeseničanov, ki se bodo na vsaki tekmi učili iz lastnih napak, da bi moštvo na vrhuncu sezone dobilo jekleno podobo. Železarji bodo danes ob 18. uri gostili dunajski podmladek, prihodnji teden pa bosta Podmežaklo obiskala Gardena in Ritten.

Mikaven izziv za Polončiča

Olimpija se je ob dveh porazih na začetku že poigravala z ugledom, nato pa na silo dobila tri naslednje preizkušnje na tivolskem ledu, ko so Feldkirch, Ritten in Gardena klonili z zadetkom razlike. Očitno je bilo aktivno sodelovanje igralcev pri odhodu trenerja Jureta Vnuka tako stresno za garderobo, da okrepljena Olimpija prav počasi lovi obrise šampionske podobe iz minule zime, ko je osvojila vse tri lovorike. V klubu se tudi zaradi skromne izbire med slovenskimi strokovnjaki ne zaletavajo z iskanjem stalnega trenerja, zato na klopi ostaja Gregor Polončič, ki si nabira prve izkušnje pri delu s članskim moštvom. Če bo do konca oktobra ohranil položaj, ga čaka mikaven izziv v celinskem pokalu, ko bo Olimpija na Južnem Tirolskem proti premagljivim tekmecem iskala prostor na širšem mednarodnem odru. Prvo mesto v konkurenci Rittna, Ferencvaroša in Urdina bi jo popeljalo v tretji krog.

Potem ko so ljubljanski hokejisti spomladi v velikem slogu osvojili alpsko ligo, moštvo že spoznava, da je na športnih tekmovališčih vedno lažje napadati kot braniti lovorike. Ker so v alpski ligi prisotni že štirje avstrijski predstavniki s svojim podmladkom, bodo favoriti tekmovanja naleteli na težave z motivacijo proti občutno slabšim zasedbam. Na dno je prikovan tudi današnji nasprotnik slovenskih prvakov Bregenzerwald, ki je na štirih tekmah ostal brez točke in prejel 29 golov. Olimpija bo prenočila v Avstriji in se jutri pomerila še z Lustenauom.