Le v redkih primerih gre za skladbe, ki nimajo vokalov in besedila. Pri nas je na tak način ustvarjal klaviaturist Miha Kralj, v sodobnem času kakšno napol klasično napol popovsko zagodejo Rožmarinke. Tudi v tujini takšne glasbe ni veliko, a v sodelovanju z Borutom Mehletom, Dejo Crnović in Draganom Buličem smo izbrali kakšnih trideset skladb iz pop-rock zgodovine, potem pa smo seznam v redakciji skrčili na tradicionalnih deset. Izognili smo se lahki klasični glasbi v slogu Herba Alperta pa tudi jazzovskim uspešnicam in filmski muziki v maniri Ennia Morriconeja in Nina Rote.

Albatross, Fleetwood Mac

Ko je z ameriško-britansko skupino Fleetwood Mac nastopal angleški kitarist Peter Green, so ustvarili nekaj največjih uspešnic hipijevske in posthipijevske ere. Najslavnejša skladba se zdi Black Magic Woman iz marca 1968, ki jo je leta 1970 zelo uspešno predelal in posnel tudi Carlos Santana. Za naše potrebe pa je bolj zanimiva inštrumentalna uspešnica Albatross, ki je izšla na mali plošči novembra 1968. V Evropi je bila skladba praktično povsod na prvem mestu lestvic, v ZDA pa večjih uspehov ni dosegala. Albatross je počasna skladba z elementi bluesa in havajske muzike, ki ne skriva vzorov pri skladbi Chucka Berryja Deep Feeling, od daleč spominja tudi na inštrumental Sleep Walk dueta Santo & Johnny, poznavalci pa opominjajo tudi na jazzovsko Floyds Guitar Blues Andyja Kirka iz leta 1937. Mimogrede, Peter Green, avtor Albatrossa pa tudi Black Magic Woman, se je po velikih uspehih zanemaril. Zaljubil se je v LSD, počasi začel obolevati od shizofrenije, leta 1970 pa zapustil skupino, čeprav se je v ekipo včasih za kak projekt še vrnil.

Rebel 'Rouser, Duane Eddy

Rokenrol skladbica z albuma Have »Twangy« Guitar Will Travel iz leta 1958 malce spominja na tradicionalno When the Saints Go Marching In, Duane Eddy pa je povedal, da je našel inspiracijo v skladbi Who’s Gonna Shoe Your Pretty Little Feet, ki jo je posnel Tennessee Ernie Ford. Rebel 'Rouser je prva večja uspešnica Duana Eddyja (1938), s katero je na ameriški lestvici Billboard prilezel do šestega mesta. Do leta 1963 je prodal kar 12 milijonov plošč, tudi skladbo z glasbeno temo iz TV-serije Peter Gunn, potem pa ni imel večjih uspešnic.

Sleep Walk, Santo & Johnny

Brata Santo (1937) in Johhny Farina (1941), fanta italijanskih korenin, rojena v Brooklynu, sta imela le eno veliko uspešnico, a gre za eno najpomembnejših skladb zlatega obdobja rokenrola. Santo je igral solistično steel kitaro, Johnny ritem kitaro, rezultat pa je bil značilen zasanjan havajski zvok, zelo primeren za stiskanje na plesišču. Skladba Sleep Walk iz leta 1959, ki je bila dva tedna prva na lestvici Billboard, je vplivala na Greenovo Albatross in na psihedelično Sun King s plošče Abbey Road kvarteta Beatles.

Apache, The Shadows

Inštrumentalno skladbo Jerryja Lordana je najprej posnel kitarist Bert Weedon, a avtorju zelo trda, premalo melodična verzija ni bila všeč, zato jo je ponudil angleškemu rokenrol ansamblu The Shadows in dosegel neverjeten uspeh. Leta 1960 je bila skladba na lestvicah predvsem po Evropi, Južni Afriki in Avstraliji (na Otoku je bila na prvem mestu kar pet tednov). V ZDA se je bolj prijela verzija danskega kitarista Jørgena Ingmanna, Apache pa je na splošno doživela mnoge priredbe. Mimogrede, v skladbi uporabljajo tako Fenderjevo kot Gibsonovo kitaro, na tolkalih pa je Cliff Richard.

Green Onions, Booker T & The M.G.'s

Ameriški inštrumentalni rokenrol funk bend iz Memphisa je imel dve veliki uspešnici, prva Green Onions je nastala leta 1962 in osvojila tretje mesto na ameriški lestvici. Skladbo so na različne načine predelovali mnogi ansambli. Na drug večji uspeh so čakali dolga leta, ko so posneli izvrstno, a za hipijevske čase (1969) preveč zastarelo Time is Tight. Mimogrede, Booker T & The M.G.'s so bili eden prvih ansamblov, ki se ni ustrašil mešane postave; v prvi ekipi sta bila dva člana bele, dva pa temne polti.

Popcorn, Gershon Kingsley

Morda najvplivnejša elektronska inštrumentalna skladba je bila posneta leta 1969. Napisal jo je Gershon Kingsley (1922), nemško-ameriški skladatelj judovskih korenin, eden od pionirjev popularne elektronske glasbe. Popcorn je najbolj znana skladba z albuma Music to Moog By, na katerem je skladatelj odkrival možnosti takratnih sintesajzerjev. A prava uspešnica je Popcorn postala leta 1973, ko jo je rahlo predelala in začela izvajati ameriška skupina Hot Butter (kako primerno ime), ki je razbila vse lestvice in prodala kar dva milijona plošč.

Samba Pa Ti, Santana

O mehiškem kitaristu Carlosu Santani smo že govorili, zdaj pa bomo nekaj besed namenili še njegovi inštrumentalni uspešnici Samba Pa Ti (Samba zate). Skladba je skupaj z Black Magic Woman, Oye Como Va in še nekaterimi izšla na izvrstnem albumu Abraxas leta 1970, potem pa so jo leta 1973 izdali še na mali plošči. Prišla je na mnoge lestvice, a ne prav na prva mesta. Kljub temu je z leti postala najbolj popularna skladba mehiško-ameriškega virtuoza in menda njegova najljubša. V Sloveniji so jo v sedemdesetih podlagali k reklami za kavo – Santana.

Jessica, Allman Brothers

Raznolika in razgibana skladba, osemminutna simfonija južnjaškega rocka, je nastala leta 1973. Gre za drugo malo ploščo z albuma Brothers and Sisters, prva je Rambin' Man, ki je postal največja uspešnica skupine. Jessica, ki jo je prav tako napisal kitarist Dickey Betts in je v originalu dolga več kot sedem minut, najprej ni doživela takšnega uspeha, potem pa so jo začeli vrteti kot avizo v mnogi radijskih oddajah in postala je najbolj znana skladba Allman Brothers. Navsezadnje so jo uporabili tudi v TV-oddaji Top Gear.

Oxygene (part IV), Jean-Michel Jarre

Na tretji Jarrovi plošči je šest elektronskih skladb, ki so poimenovane po številkah, in četrta je brez dvoma dosegla največji uspeh. Francoski skladatelj Jean-Michel Jarre (1948), ki je menda skupno prodal okoli 80 milijonov plošč in organiziral nekaj največjih koncertov na svetu, je s ploščo Oxygene (1976) dosegel vse evropske lestvice. Na angleški lestvici albumov je prišel do drugega mesta, v Franciji pa na prvo mesto. Skupno je prodal 18 milijonov Oxygena in menda gre za najbolje prodajan album z elektronsko glasbo vseh časov.

Magic Fly, Space

Francoski elektronski ansambel Space, ki je deloval med letoma 1977 in 1980 (kasneje pa se je reformiral), je največji uspeh dosegel leta 1977, ko je izdal album s psihedeličnim naslovom Magic Fly. Med sedmimi skladbami na plošči je bila največja uspešnica ravno naslovna Magic Fly, ki se je med drugim povzpela na drugo mesto angleške lestvice, zelo dobro pa so jo sprejeli tudi drugod po Evropi. Leto kasneje je vesoljsko skladbo za svoj film Kača v zmajevi senci uporabil tudi kitajski filmski delavec Jackie Chan.