Če se je sodni postopek prej vlekel in raztegnil v nepričakovane razsežnosti, se je danes razpletel nepričakovano hitro. Okrajna sodnica Karmen Krajnc je sledila predlogu tožilstva in je predsednika delovnega sodišča Stanka Omerzuja obsodila na polletno pogojno zaporno kazen z dveletno preizkusno dobo.

Stanko Omerzu je kriv, ker je med 31. avgustom in 7. decembrom 2016 zalezoval svojo nekdanjo ljubico in ji s svojim vztrajnim početjem povzročil občutke prestrašenosti in ogroženosti. Krajnčeva je v izreku sodbe prebrala več deset SMS-sporočil, ki jih je oškodovanka v omenjenem obdobju prejela od obdolženega. Kmalu zatem, ko je sklenila prekiniti njuno intimno razmerje, ji je sporočil: »Če me ne želiš imeti živega, me imej mrtvega.« To jo je zelo prizadelo, saj je Omerzu vedel, da je njen brat naredil samomor.

Tako se je še nepravnomočno sklenilo sojenje za kaznivo dejanje, ki je ob tem prineslo še cel kup bizarnih pravnih manevrov ter tudi laži in domnevno korupcijo vplivnega predsednika delovnega sodišča, kar bo verjetno še nekaj časa zaposlovalo naše pravosodje.

»Prasica si in kot prasica boš končala«

Stanko Omerzu je oškodovanko pozneje prijazno vabil na kolesarjenje in jo vztrajno prosil, da naj se mu javi na telefon, klical je tudi njeno delodajalko. Ker to ni delovalo, je zapisal: »Spakiraj iz Slovenije, sicer te bodo Albanci ven odnesli v krsti.« In: »Kriminalci pristanejo na vislicah ali v zaporu. Kje boš ti?« Pa tudi: »Prasica si in kot prasica boš končala.« Zaradi vseh teh sporočil se je oškodovanka utemeljeno počutila ogroženo in prestrašeno, je poudarila sodnica, ki je nadgradila izrečeno pogojno kazen. Omerzuju je prepovedala približevanje oškodovanki.

V prihodnjih dveh letih se ji ne sme naklepno približati na manj kot sto metrov, z njo tudi ne sme komunicirati po telefonu ali elektronski pošti.

Dolgoletni predsednik delovnega sodišča v Mariboru izreku obsodbe ni prisostvoval, predhodno je namreč zapustil sodišče in se nanj ni več vrnil. Njegov zagovornik Velimir Cugmas je že napovedal pritožbo na izrečeno nepravnomočno sodbo.

Današnji narok je bil pravzaprav nadaljevanje četrtkovega. Cugmas je tedaj s svojo sklepno besedo porabil ves razpoložljivi čas. Po mnenju izvedencev zdravstvene stroke sme Omerzu na zatožni klopi sedeti zgolj štiri ure na dan. V službi predsednika delovnega sodišča tovrstnih časovnih omejitev nima.

Sodni finale za zaprtimi vrati

Tudi Omerzu je imel svoj sklepni nagovor za zaprtimi vrati. Čeprav obramba vztraja, da Omerzu ni imel razmerja z oškodovanko in da je z njo zgolj prijateljeval, je bila namreč vsebina povedanega preveč osebna in intimna, da bi jo lahko slišala javnost. Zato ni znano, kako natančno je skušal prepričati sodnico o tem, da naj ga oprosti. Iz istih razlogov tudi ni znano mnenje sodnice, zakaj tega ni storila. Med njeno obrazložitvijo sodbe je bila namreč javnost prav tako izključena. V četrtek je oškodovanka že vložila premoženjskopravni zahtevek. Od od Omerzuja terja 26 tisočakov odškodnine. Sodnica jo je s tem v zvezi napotila na pravdo.