Tradicionalni okusi, ki vas popeljejo v otroštvo

Ste vedeli, da so vse sorte vrtnin in sadja SPAR Kot nekoč avtohtone ali tradicionalne slovenske? Točno takšne sorte so na svojih vrtovih in njivah gojili naši dedki in babice. Njihov poln in domač okus, ki se ga nostalgično spominjamo, pa je zahvaljujoč projektu SPAR Kot nekoč dostopen tudi danes. Poleg tega so vsi pridelki SPAR Kot nekoč zrasli na slovenskih tleh, z ljubeznijo in veliko znanja pa so jih pridelali domači pridelovalci.

Katere sorte vrtnin in sadja SPAR Kot nekoč sorte so trenutno na policah?

Na policah trgovin SPAR in INTERSPAR trenutno lahko izberete vrhunske pridelke, ki so dozoreli na poletnem soncu, zdaj pa sveži čakajo na vas. To so:

- kraljevska sorta belega ali rdečega namiznega grozdja gutedel

Gutedel je stara slovenska sorta namiznega grozdja, ki ji pravimo tudi žlahtnina ali španjol. Gutedel je na Slovenskem prisoten že od časa Habsburških grofov, cenjen pa je predvsem zaradi svoje nežne sadne arome in tanke lupinice. Za SPAR Kot nekoč so ga pridelali v Darsadu.

- rdeča ptujska čebula in čebula belokranjka

Ptujska rdeča čebula je med bolj znanimi avtohtonimi slovenskimi sortami vrtnin. Značilna je po svoji nekoliko sploščeni obliki in odlični aromi, pridelujejo pa jo na ravninskem delu Ptujskega polja. Belokranjka, tudi avtohtona sorta, se od ptujske rdeče precej razlikuje: je bela, podolgovate oblike in precej ostrejšega okusa.

- obujena stara sorta solate – tolminka

Čeprav je solata tolminka s slovenskih vrtov izginila že pred več kot 30 leti, jo lahko od letos prvič v zgodovini kupite na trgovskih policah. Podjetje SPAR Slovenija je namreč v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije preko zahtevnega in dolgotrajnega postopka pridobilo njeno kakovostno seme. Sveža hrustljava solata je že na voljo v trgovinah. Oglejte si, kako so jo obudili.

- avtohtona udomačena sorta paprike – sivrija

Podolgovata in kot kozji rog zavita paprika sivrija ima izredno tanko meso in izredno prijetno aromo. Ker je tako tanka, za daljše pečenje ni primerna, odlična pa je na hitro popečena v ponvi, še boljša pa vložena.

SPAR zasadil svoj avtohtoni sadovnjak

Pod okriljem strokovnjakov Sadjarstva Evrosad so v podjetju SPAR Slovenija lani precepili kar 5.000 dreves avtohtonih slovenskih sort jablan – sevniške voščenke in boskopskega kosmača. Jablane so pri Evrosadu deležne strokovne nege in oskrbe, da boste v prihajajočih letih lahko uživali okusne, sočne in skoraj pozabljene sorte jabolk.

Več o projektu SPAR Kot nekoč poiščite na www.spar.si.