Potem ko je bila košarkarska liga ABA po aprilskem finalu med Crveno zvezdo in Budućnostjo, ki je bil zaradi številnih incidentov na meji regularnosti, pod hudim udarom kritik, so se strasti naposled le umirile. S tekmo med Mego Bemax in Cedevito Olimpijo se bo tako danes začela 19. sezona regionalnega tekmovanja, ki trenutno še nima poslovnega in športnega direktorja. Lansko dogajanje v Beogradu in Podgorici je namreč odneslo Mirka Novosela in Žarka Čabarkapo, njuni zamenjavi pa do danes še nista znani.

Kdor koli bo na koncu stopil v njune čevlje, bo imel težko nalogo, saj bo moral poskrbeti za nadaljnjo rast tekmovanja, kar bo ključno za posebna povabila evrolige v prihodnosti. Vodstvo najelitnejšega evropskega tekmovanja je namreč ukinilo neposredno uvrstitev prvaku lige ABA, najboljše uvrščenemu moštvu lige VTB, ki ni CSKA, ter drugemu predstavniku nemškega in četrtemu španskega prvenstva. »Liga ABA je dobila zagotovilo, da bo dobitnica enega izmed treh posebnih povabil. Sedaj je na nas, da še dvignemo kakovost in organizacijo tekmovanja ter tako povrnemo zaupanje evrolige in hkrati na podlagi tega v prihodnosti poskušamo zagotoviti še boljši status našim klubom,« pravi letošnji predsednik lige ABA Domagoj Čavlović.

Rimac opozarja na mlado Mego

Novinka med dvanajsterico v ligi ABA je Primorska, ki je lani slavila zmago v drugokakovostnem razredu jadranskega tekmovanja, medtem ko se je Olimpija z združitvijo s Cedevito izognila izpadu. Prav Ljubljančani bodo danes v Beogradu proti Megi Bemax odprli novo sezono, kar je precej čudno glede na to, da so bili na delu še v sredo proti Darušafaki v evropskem pokalu. Za zmaje bo to že peta tekma v zadnjih osmih dneh, medtem ko je imelo moštvo trenerja Dejana Milojevića več kot teden dni časa, da se pripravi na nasprotnika. Glavna naloga stratega Olimpije Slavena Rimca bo, da iz igralcev izvleče pravo energijo. Jasno je, da bi poraz tudi na uvodu lige ABA že sprožil manjšo krizo, predvsem proti Megi, ki je ena glavnih kandidatk za izpad. V dresu srbskega moštva na začetku sezone blesti Marko Simonović, ki mu ga je Olimpija posodila za dve sezoni, v njem pa igra tudi Slovenec Jurij Macura.

»Mega ima vsako sezono mlado moštvo, ki veliko teče, je agresivno in hrabro. Pomembno bo, da bomo imeli dogodke na parketu pod nadzorom in da bomo složni v obrambi. Če to ne bo tako, je nasprotnik sposoben v minuti ali dveh narediti razliko desetih točk, kar privede do pritiska in težav. Prikazati moramo pravo energijo in jih prisiliti k postavljeni igri pet na pet,« razmišlja Slaven Rimac, ki računa, da se težave s skokom ne bodo ponovile, saj pravi, da so v tej prvini košarkarske igre v pripravljalnem obdobju že dominirali.

Primorska po novo presenečenje

O tem, kako izjemno obdobje preživlja Primorska, zgovorno pove podatek, da je bil sobotni poraz proti Partizanu v polfinalu superpokala lige ABA za moštvo trenerja Jurice Golemca prvi po 7. marcu, ko je bil v 2. ligi ABA boljši Dinamik iz Beograda. Koprčani težav s poškodbami nimajo, obenem pa so se novinci Holt, Dimec, Lazić in Barič odlično vklopili v moštvo. Zmaga proti Crveni zvezdi v četrtfinalu superpokala lige ABA je igralcem vlila samozavest in pokazala, da se lahko enakovredno kosajo tudi z najboljšimi moštvi v regiji. »Pred superpokalom lige ABA v očeh igralcev nisem uspel razbrati, kaj mislijo. Če sem iskren, sem pričakoval, da se lahko fizično kosamo z vsemi, nisem pa vedel, ali lahko zmagamo. Proti Partizanu nam je v zadnjih šestih minutah zmanjkalo moči, če ne bi bili tudi proti njim v igri za zmago,« je zadovoljen Jurica Golemac.

Primorsko čaka peklenski vstop v ligo ABA. V nedeljo gostuje ravno pri Crveni zvezdi, ki bo prvi dve domači tekmi zaradi incidentov v finalu proti Budućnosti igrala pred praznimi tribunami, nato pa sledijo obračuni proti Partizanu, Budućnosti in Mornarju. »Na razpored nimamo vpliva. Smo pa imeli dovolj časa, da se pripravimo na prvo tekmo. Pogledali smo tudi igro Crvene zvezde v evroligi proti Panathinaikosu. Vemo, katere naše slabosti so v Zagrebu želeli izkoriščati, zato jih bomo poskušali zakriti. Znova bo ključ v moči. Če se jim bomo fizično uprli in bomo energijsko na visoki ravni, bodo delali tudi možgani in potem imamo možnost za novo presenečenje,« je jasen Golemac.

Petrov cilja na zgornjo polovico

Če pri Olimpiji odkrito računajo na uvrstitev v polfinale lige ABA, pri Primorski pa na zgornji del lestvice, visokih ambicij ne skrivajo niti pri Krki. »Vidim nas v zgornji polovici lestvice. Vem, da smo tega sposobni, bomo pa videli, ali bomo želje uspeli uresničiti,« pravi trener Krke Simon Petrov, ki je izredno zadovoljen s tremi tujimi okrepitvami – Glennom Coseyjem, Ganijem Lawalom in Ivanom Ramljakom. Novomeščanom se je včeraj uradno pridružil še Srb Petar Rakičević, ki je bil nekaj časa na preizkušnji. »Kar smo si želeli, smo pripeljali. Tri resnično kakovostne tujce, ob tem pa smo zadržali jedro. Čeprav vse skupaj še ni videti tako, kot si želim, pa je igra z Američanoma precej hitrejša in atraktivnejša. V lanski sezoni smo izgubili kar nekaj tekem za točko. Upam, da bomo letos to obrnili,« se nadeja Petrov.

Prva ovira za Krko bo v ponedeljek FMP, ki je v četrtfinalu superpokala lige ABA Olimpijo namučil in klonil šele po podaljšku. »Tisto tekmo sem gledal v živo. Vidimo, kako dobro je videti Olimpija, pa se ji je FMP enakovredno postavil po robu. Glavna naloga bo, da ustavimo Stefana Pota, ki je bil lani za nas nerešljiva uganka. Imajo mlado in energično ekipo, zato nas čaka težko delo,« je sklenil Petrov.

Liga ABA, 1. krog, danes ob 20. uri: Mega B. – Olimpija, jutri ob 18. uri: Igokea – Partizan, ob 20. uri: Cibona – Mornar, nedelja ob 18. uri: Budućnost – Zadar, ob 20. uri: C. zvezda – Primorska, ponedeljek ob 18. uri: Krka – FMP.