Črnučan, ki stanuje v soseski na Mlinski poti, opozarja, da je tamkajšnji most čez Črnušnico v slabem stanju. Poudaril je, da most vsak dan uporabljajo občani, predvsem otroci, ki čezenj hodijo v bližnjo osnovno šolo narodnega heroja Maksa Pečarja. Rja je stebričke, ki nosijo ograjo, na nekaterih mestih že tako razžrla, da se ti sploh ne držijo več mosta, nam je pokazal občan.

Prvič opozoril že leta 2017

Ob tem je občana razburilo predvsem to, da je na slabo stanje omenjene ograje opozoril že leta 2017. Takrat je o tem obvestil četrtno skupnost Črnuče, ki je zadevo posredovala občinskemu oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, kjer so odgovorili: »V zvezi z ograjo na mostu prek Črnušnice vam sporočamo, da smo vzdrževalcu KPL naročili pregled ograje in ukrepanje.« Takratni predsednik sveta četrtne skupnosti Smiljan Mekicar je nato občino še enkrat marca 2018 pobaral, češ da je stanje še vedno enako in da torej KPL še ni ukrepal. Ker sanacije mosta ni bilo, je občan z Mlinske poti ponovno posredoval s pomočjo četrtne skupnosti. Tokrat so z oddelka za gospodarske dejavnosti in promet odgovorili: »Koncesionarju smo naročili takojšnje zavarovanje in v nadaljevanju ukrepanje.«

Na naše povpraševanje, zakaj kljub opozorilom toliko časa most ni bil saniran, nam na občini niso odgovorili. Poslali so nam le krajši odgovor, da bo »koncesionar KPL ograjo pregledal, in če bo strokovno ocenil, da je potrebna njena sanacija, jo bo tudi saniral, saj smo to tudi naročili. Strošek sanacije bo bremenil redno vzdrževanje in še ni znan.« Kdaj (če sploh) bo prišel na vrsto most čez Črnušnico, tako še vedno ni znano.

Otroci prebarvali ograjo

Trenutno ograja mosta na prvi pogled ni videti slabo, ker so jo tik pred koncem poletja v sklopu akcije javnega zavoda Mladi zmaji in zasebnega zavoda Zvezde so blizu tamkajšnji otroci pobrusili in prebarvali. Ustanoviteljica in direktorica zavoda Zvezde so blizu Maja Dežman Sterle je povedala, da je ideja za barvanje mosta prišla spontano iz lokalne pobude. In sicer so z otroki urejali javni prostor pred črnuškim centrom Mladi zmaji, ko je k njim pristopila neka gospa, ki je dejala, da se s sosedi že dalj časa pogovarjajo o tem, da bi bilo ta most treba urediti. »To smo takoj pograbili in predlagali otrokom, ki so bili navdušeni, da bi uredili most, po katerem vsak dan hodijo v šolo. Dobili smo dovoljenje občine in začeli,« je povedala Dežman-Sterletova. Priznala je, da jim je ta projekt sicer vzel več časa, kot so pričakovali, a da je bil ves trud vendarle poplačan.

»Ta projekt ni bil le družbeno koristen, ampak je prav povezal lokalno skupnost. Ko smo barvali, so nam sosedi prinašali sladoled, komunalni delavci so nam nosili nove rokavice, ko so se stare strgale. Namesto da bi zadnji teden pred šolo otroci zabušavali pred televizijo ali računalnikom, so že navsezgodaj zjutraj čakali s čopiči, kdaj bomo začeli,« je nekaj pozitivnih učinkov navedla Dežman-Sterletova. »Spominjam se dečka, ki je razlagal, kako se bo nekoč, ko bo imel svoje otroke, lahko pohvalil, da je on neko poletje pomagal prebarvati ta most,« je pripovedovala Dežman-Sterletova in razkrila, da so zaključek tega projekta zaznamovali s slavnostnim prerezom volne.