Zamisel za srečanje vseh ljubiteljev peke z drožmi in drožastih dobrot, ki bo prihodnjo soboto potekalo v Mislinji, se je Aniti Šumer porodila maja letos, ko je bil v skupino na facebooku sprejet 10.000. član. »To je bil tisti mejnik, zaradi katerega smo naredili nov korak in 'zdrožili' idejo o prvem srečanju ljubiteljev peke z drožmi. To, da dogodek delamo na Koroškem, ni naključje, saj je tu zibelka droži. To je edina slovenska regija, kjer se je tovrstna peka, tudi na račun rži, ohranila do danes,« je povedala Šumerjeva, ki je vseslovensko gibanje drožomanija zagnala pred dvema letoma. Danes Korošici prek družbenih omrežij sledi več kot 11. 000 ljudi, nekaj več kot osemdeset delavnic v osmih državah pa je že obiskalo več kot 1000 ljubiteljev kislega testa.

Raznovrstne drožaste dobrote

Na dogodku, ta bo potekal v dvorani Poslovnega centra Lopan, bodo obiskovalci lahko prisluhnili predavanju o koroškem rženem kruhu in pokusili raznovrstne drožaste dobrote. »Datum dogodka ni naključje, saj smo ga organizirali prvo soboto pred svetovnim dnevom hrane,« pove sogovornica, ki doda: »Prav je, da še dodatno posvetimo pozornost tej osnovni dobrini, kruhu, ki je tako preprost, da človeku zaigra srce, ko ga dobi v roke. Sploh če smo ga spekli z drožmi.« Na samem dogodku, kjer Šumerjeva pričakuje nekaj več kot tristo ljudi, bodo premierno predvajali tudi 11-minutni dokumentarni film Drožomanija, posnet v sodelovanju z londonsko produkcijsko hišo JRVisuals. »Videz kruha, v katerega rada zarežem raznovrstne motive, je bil tisti, ki je pritegnil zanimanje ljudi. Prepričala pa jih je tudi vsebina – torej okus in struktura kruha,« je povedala svetovno znana in priznana mojstrica peke z drožmi, ki bo na dogodku vodila delavnice krašenja kruha. »Prav tako menim, da je bil že skrajni čas, da druženje iz virtualnega sveta prenesemo v resnični svet,« v smehu pove Šumerjeva, tudi avtorica knjige Drožomanija, ki je bila prodana v več kot 3000 izvodih.

Rudl kmalu del svetovne zbirke

Posebni gost dogodka bo Karl de Smedt iz belgijskega podjetja Puratos in vodja prve knjižnice droži na svetu, ki bo imel strokovno predavanje o drožeh. Slovenijo bo zapustil z vsaj 20 gramov težjo prtljago, saj mu bo ob tej priložnosti Anita Šumer predala kozarec s svojimi sedem let starimi drožmi, ki jih bodo hranili v prvi in edini knjižnici droži na svetu v belgijskem St. Vithu. »Rudl, kot ljubkovalno kličem svoje droži, bodo prve slovenske droži, ki se bodo pridružile 124 vzorcem, ki jih že hranijo v zbirki,« je poudarila Šumerjeva in brez sramu napovedala, da bodo prvemu srečanju ljubiteljev peke z drožmi zagotovo sledila še mnoga. »A ker prvega ne gre zamuditi, vabim, da se prijavite na dogodek, ki smo ga, zahvaljujoč številnim sponzorjem, za obiskovalce pripravili brezplačno,« še pove gostiteljica.