Rimska kriza s smetmi je v teh dneh na naslovnicah italijanskih medijev. Časnik Il Messaggero je danes zapisal, da Rimu v desetih dneh grozi kolaps, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prestolnica sosednje države s 3,5 milijona prebivalcev se že kronično spopada s pomanjkanjem centrov za predelavo odpadkov, v ponedeljek pa je doživela akutni udarec, ko je s položaja odstopil celoten tričlanski nadzorni svet rimske agencije za upravljanje s smetmi AMA.

Zdravniška zbornica v Rimu je v sredo opozorila, da morajo oblasti hitro ustaviti kopičenje smeti na ulicah, v bližini šol in na javnih mestih. »Ne smemo več izgubljati časa,« so poudarili zdravniki.

Tudi združenje ravnateljev je opozorilo na kopičenje smeti v bližini šol po celotnem mestu in poudarilo, da se stanje slabša iz dneva v dan. Če ne bo izboljšanja, bi morale lokalne zdravstvene oblasti po mnenju ravnateljev pregledati območja ob prizadetih šolah in te nato zapreti.

Rim presežke odpadkov pošilja v predelovalne obrate v okoliški pokrajini Lacij in v druge dele Italije, a takšna ureditev je draga in netrajnostna.

Vodstvo rimske agencije za upravljanje s smetmi se je v zadnjih treh letih zamenjalo že šestkrat. Zadnji nadzorni odbor, ki so ga imenovali pred zgolj slabimi tremi meseci, je v ponedeljek odstopil zaradi dolgotrajnega spora z županjo Virginio Raggi glede bilanc za leto 2017. Od občine je terjal 18 milijonov evrov, ki pa jih ta ni želela plačati.

Nasprotnikom Raggijeve, ki prihaja iz vrst Gibanja pet zvezd, je dala kriza s smetmi vetra v jadra. Desničarka Liga namerava začeti zbirati podpise za vložitev nezaupnice proti županji, ki je na položaju od leta 2016. Raggijeva po mnenju Lige ni sposobna obvladati težav s smetmi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.