Po dveh dneh spopadov s policisti na množičnih protestih v prestolnici Bagdad in več mestih na jugu države so oblasti davi v prestolnici in več regijah uvedle policijsko uro. V okviru prizadevanj za končanje protestov so danes v večjem delu države prekinjene tudi internetne povezave, saj so k protestom pozivali prek družbenih omrežij.

V večjem delu Bagdada je danes mirno, saj je okrepljena navzočnost varnostnih sil. Na ulicah je videti samo reševalna in vladna vozila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub temu in policijski uri pa se je v predmestju Bagdada zbrala manjša skupina protestnikov, kjer jih je policija razgnala. Več deset se jih je zbralo tudi na osrednjem trgu Tahrir (trg osvoboditve), ki jih je policija prav tako razgnala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju AFP pa so se protesti danes razširili v mesto Amarah na jugu države, kjer je po podatkih lokalnih zdravstvenih oblasti policija ubila štiri ljudi. Še eno osebo so ubili v južni provinci Dhi Qar s prestolnico Nasirija, kjer so doslej spopadi s policijo zahtevali največ življenj.

AFP, ki navaja zdravstvene in varnostne vire, poroča, da je bilo z današnjimi žrtvami doslej ubitih najmanj 17 protestnikov in en policist. Več kot 600 ljudi je ranjenih.

Po podatkih neodvisne komisije za človekove pravice v Iraku, ki za danes navaja podatek o treh mrtvih, pa je bilo od torka na protestih ubitih najmanj 16 ljudi, med njimi en policist. Poškodovanih je bilo 856 ljudi, od tega 671 civilistov, navaja dpa.

Med povodi tudi visoka brezposelnost mladih

Protesti se zdijo pretežno spontani in brez organiziranega vodstva. Množice vihtijo iraške zastave, sežigajo zračnice in zavračajo kakršnokoli sodelovanje glavnih političnih in verskih predstavnikov v državi. Več slednjih je sicer izrazilo podporo protestom, med drugim je populistični šiitski klerik Moktada Sadr pozval k splošni stavki.

Protestniki, večinoma mladi, opozarjajo predvsem na visoko - 25-odstotno brezposelnost med mladimi. Mnogi nosijo napise z zahtevo po pravici do dela. Opozarjajo tudi na kronične prekinitve dobave električne energije, pomanjkanje vode in državno korupcijo. Po lestvici Transparency International je Irak 12. najbolj skorumpirana država na svetu.

Protesti so najbolj množični, odkar je pred letom dni vodenje države prevzel premier Adel Abdul Mahdi. Vlada za nemire krivi "izgrednike", je pa že napovedala, da se bo posvetila vprašanjem, ki skrbijo protestnike. Kot je v torek dejal Mahdi, bodo ostali osredotočeni na reševanje težav, ki da so se nabirale desetletja.

Združeni narodi in ZDA so izrazile zaskrbljenost zaradi nasilja in iraške oblasti pozvale k zadržanosti.