Na vstopnih vratih prostorov podjetja Promium v središču Ljubljane samozavestno piše »Prihodnost grafike in razvoja«, za vrati pa naletimo na 8 metrov dolgo napravo jetvarnish 3ds & ifoil-s, ki obljubljeno tudi omogoča. Gre namreč za edini digitalni reliefni tiskalnik za lak in barvne folije pri nas in okolici, ki omogoča nanos laka in folije v enem prehodu.

Kot pojasni Plesec se lak za ustvarjanje reliefa na tiskovini uporabi tedaj, ko želimo z dvodimenzionalne površine dvigniti nek del motiva. Lak mu doda tretjo dimenzijo, ker je prozoren, pa ohrani vse barve, ki so bile izhodiščno natisnjene na 2D motivu. Med primerki uporabe najdemo slike oseb, ki s pomočjo ustvarjenega reliefa z lakom še bolj izstopajo od svojega ozadja. Možno pa je ustvarjati tudi vzorce na enobarvnih podlagah, kar jih obogati s teksturo. Da ne bi z reliefom zgolj izpostavili že natisnjene 2D motive, ima naprava tudi možnost nanosa in ustvarjanja reliefa z barvnimi folijami.

Plesec pojasni, da je je bilo podobno reliefno tiskanje sicer možno že pred napravo jetvarnish 3ds & ifoil-s, je pa z njeno pomočjo postopek priprave in tiska precej olajšan, pospešen in posledično tudi cenejši. Za razliko od predhodnih metod ne potrebujejo nikakršnih šablon, ki bi jih morali pripraviti in nato med postopkom tiska menjavati. Ker gre za digitalni tisk, se vse to opravi na računalniku. Grafik v programu preprosto določi položaj reliefa iz laka in posameznih barvnih folij ter datoteko posreduje na napravo.

Postopek priprave in ogrevanje tiskarskega stroja sicer še vedno vzame nekaj časa, ko steče in se pričnejo listi premikati po tekočem traku, pa vse skupaj spominja na enostavnost uporabe domačega tiskalnika. Na vhod naprave nastavimo papir, na drugi strani pa že zelo kmalu občudujemo list za listom z reliefom obogatenih motivov.

Dodatna prednost digitalnega tiskanja je tudi možnost, da zaporedje tiskanja ni več določeno s tehničnimi omejitvami postopka. V preteklosti je bilo treba odtisniti vsak motiv posebej in šele ob menjavi šablon preiti na tiskanje naslednjega. Z digitalnim tiskom pa je možno poljubno zaporedje motivov, ne da bi to zmotilo sam postopek tiskanja. Izjema je le v primeru prevelikega števila različnih barv ali položajev barvnih folij.

Kot pripoveduje Plesec, je povpraševanja za tiskanje z njihovo napravo že precej. Veliko je zanimanja za reliefne vizitke, naslovnice revij in platnice knjig. V zadnjem obdobju pa je bilo v njihovih prostorih mogoče naleteti tudi na navdušene novinarje iz držav bivše Jugoslavije, kjer takšnega tiska še ne premorejo.