V Washingtonu so v sredo popoldne izmerili 36 stopinj Celzija, s čimer je padel rekord s 5. oktobra 1941, ko se je živo srebro v prestolnici ZDA povzpelo na 35,5 stopinje.

Po podatkih ameriške meteorološke službe (NWS) temperaturni rekordi padajo tudi drugod po državi. Temperature so v nekaterih krajih do 15 stopinj višje od povprečja, v četrtini države pa bodo presegle 32 stopinj Celzija.

Vročina je tako neznosna, da so v nekaterih šolah v Ohiu in Marylandu, ki nimajo klimatskih naprav, otroke predčasno poslali domov, več pa jih je ostalo zaprtih. V Tipp Cityju v Ohiu so učitelji otrokom razdelili sladoledne lučke, pouk pa je potekal v senci na prostem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Temperaturne rekorde so v torek podrli ali izenačili v več kot desetih mestih, med drugim v Clevelandu, Ohiu, New Orleansu, Louisiani, Syracusu in New Yorku. Oktobrski rekord 35 stopinj Celzija bi lahko padel tudi v Atlanti.

Američani lahko olajšanje pričakujejo konec tedna, ko bo fronta s severa prinesla precejšnjo ohladitev. Ponekod na severozahodu bi lahko temperature prvič v letošnji jeseni padle pod ledišče.

Po drugi strani je Montano na zahodu ZDA v sredo zajel snežni vihar, ki je del države pokril z več kot meter debelo snežno odejo.