Jubilejna dvajseta sezona Ulebove evrolige, ki se začenja danes, bo prelomna v dveh pogledih. Prvič, odkar so uvedli ligaški sistem tekmovanja, bo v njej sodelovalo 18 klubov in prvič od ustanovitve leta 2000 bo minila brez slovenskega predstavnika, če odštejemo naturaliziranega Američana Anthonyja Randolpha, ki nosi dres madridskega Reala. Naslov prvaka brani moskovski CSKA, zaključni turnir pa bo tokrat od 22. do 24. maja 2020 v Kölnu.

Letošnja sezona evrolige je hkrati tudi zadnja, v kateri imajo prvak lige ABA, najboljše uvrščeno moštvo lige VTB, ki ni CSKA, ter drugi predstavnik nemškega in četrti španskega prvenstva avtomatsko zagotovljeno mesto v tekmovanju. V naslednji bodo namreč v najelitnejšem evropskem košarkarskem tekmovanju ob enajsterici z rednimi licencami igrali še finalista evropskega pokala, Asvel in Bayern kot imetnika dvoletnega posebnega povabila in trije povabljenci, pri čemer je vodstvo evrolige posebej poudarilo, da je eno izmed mest bolj kot ne rezervirano za prvaka lige ABA, saj ta nima predstavnika z redno licenco ali večletnim posebnim povabilom. Ob tem je treba še poudariti, da bosta imeli moštvi, ki se bosta prebili v evroligo prek evropskega pokala, možnost, da v njej ostaneta. A le tisto, ki bo na lestvici uvrščeno višje in s pogojem, da se uvrsti tudi v končnico. V tem primeru bo iz evropskega pokala napredoval le prvak. To pravilo bo veljalo že v letošnji sezoni, zato bosta imeli lanska zmagovalka Valencia in podprvakinja Alba poseben motiv za dobre predstave.

Že prvi krog v evroligi bo sicer postregel s pravim derbijem med Realom Madrid in Fenerbahčejem. Tako španski kot turški velikan seveda odkrito računata na končno zmagoslavje, bolje pa je sezono začel Real Madrid, ki je z zmago proti Barceloni v finalu osvojil španski superpokal, medtem ko je Fenerbahče klonil proti Anadolu Efesu. Kraljevi klub ima v svojih vrstah novega mladega dragulja Usmana Garubo, ki je s 17 leti, šestimi meseci in 19 dnevi Luki Dončiću že ukradel rekord za najmlajšega igralca, ki je pri Realu Madrid začel uradno tekmo v prvi peterki. To se je zgodilo v prvem krogu španskega prvenstva proti Juventutu, že naslednjo proti Murcii pa je postal najmlajši košarkar v zgodovini tamkajšnjega tekmovanja, ki je dosegel dvojni dvojček (13 točk in deset skokov).

Evroliga, 1. krog, danes ob 19. uri: Himki – Maccabi, ob 20. uri: Panathinaikos – Crvena zvezda, ob 20.30: Bayern – Milano, ob 21. uri: Real Madrid – Fenerbahče, jutri ob 19. uri: Žalgiris – Baskonia, ob 19.30: Anadolu Efes – Barcelona, ob 20. uri: Alba Berlin – Zenit, ob 20.45: Asvel – Olympiakos, ob 21. uri: Valencia – CSKA.