Vsak ljubitelj cvetja bo potrdil, da so cvetoče trajnice na gredah njegov največji ponos. Res pa je, da jih pogosto popolne naredijo prav v kombinaciji s spomladi cvetočimi čebulnicami. Te kot znanilke pomladi polepšajo okolico hiše in njeno dvorišče, ko se trajnice šele počasi prebujajo iz zimskega spanja. Ko čas čebulnic mine, so trajnice tiste, ki prevzamejo vlogo krašenja gredic, tudi večjih okrasnih korit.

Sadimo v dobro odcedna tla

Če želimo imeti pisano obarvane cvetlične gredice že zgodaj spomladi, je prav, da čebulnice posadimo zgodaj jeseni. Zdaj je zemlja še dovolj topla in vlažna, da bodo čebulčki in prav tako gomoljčki pred zimo razvili dober koreninski sistem. Za boljši rezultat pobrskamo po setvenem koledarju Marie Thun in izberemo dan za cvet. Navadno kupujemo čebulnice z očmi, saj nas prepriča predvsem lepota njihovih cvetov. Kljub vsemu pa smo pozorni predvsem na to, da kupimo debele, velike čebulice. Pazimo, da niso poškodovane, izsušene ali celo bolne. Vsemu temu se najlažje izognemo, če nakup opravimo v vrtnariji ali specializiranih vrtnih trgovinah.

Nekaj osnovnih pravil velja upoštevati tudi pri sajenju. Tla morajo biti dobro odcedna, revna s hranili. Izogibamo se gredic, gnojenim s hlevskim gnojem. Raje uporabimo kompost, ki s humusom daje rastlini dovolj hranil za rast, kasneje tudi za cvetenje. Čebulčke sadimo primerno globoko. Vrtnarji se držijo pravila, da sadijo v jamice (te lahko naredimo s sadilnim klinom), ki so do trikrat globlje od debeline čebulice. Sadimo tako, da se dno čebulice dotika zemlje, ki jo prej zrahljamo. Če ocenimo, da so tla premalo odcedna, ne bo odveč, če dno luknje pokrijemo s pestjo peska ali mivko. Pozorni smo, da med zemljo in čebulico ni zraka, saj bi prostor zapolnila voda ter povzročila gnitje in s tem propad rastline. Da bomo imeli lepo in cvetočo gredico, posadimo vsaj deset čebulic na kvadratni meter. Učinek naravne zasaditve dosežemo s tem, da čebulice enostavno stresemo po tleh.

Pestre zasaditve tudi v posodah

Žafrane in hrušice, ki jih ni treba vsako leto presajati, posadimo v večje skupine na travnate površine. Že v nekaj letih se bodo razrasle do te mere, da bodo ustvarile čudovito pisano preprogo. Čebulnice se odlično obnesejo tudi kot trajne zasaditve pod drevjem in grmovnicami. Predvsem rahla senca in zaradi odpadlega listja bogata prst ustvarjata odlične razmere za rast malega in velikega zvončka, jaric, prav tako hrušic in snežnih modric. Čudovita popestritev travnate preproge so tudi narcise, ki pa jih zasadimo predvsem na tistem delu travnika, ki ga ne kosimo redno. Res pa je, da navadno narcise junija, ko je na vrsti prva košnja trave, že odcvetijo.

Čebulnice se odlično obnesejo tudi v okrasnih koritih in večjih posodah. Da bomo ustvarili daljše cvetoče obdobje, jih sadimo po plasteh, odvisno od velikosti čebulice, gomoljčka, korenike. Večja ko je čebulica, globlje jo posadimo. V tem primeru jih lahko tudi zasadimo bolj na gosto, celo dotikajo se lahko med seboj. V lonec ali korito dodamo potreben substrat, ki pa tako kot na vrtnih gredicah ne sme biti prebogat s hranili. Na dnu posode poskrbimo za primerno drenažo.