Družba za avtoceste (Dars) je danes prejela dve novi pritožbi na postopek izbire izvajalca za gradnjo druge cevi predora Karavanke, je poročal Radio Slovenija. Pritožbi sta spet vložili družbi Kolektor CPG ter Gorenjska gradbena družba (GGD), ki sta se pritožili tudi na vse prejšnje faze postopka izbire izvajalca. Rok za pritožbe se sicer izteče 7. oktobra.

Dars je v postopek s pogajanji, s katerimi bo izbral izvajalca za gradnjo karavanškega predora, povabil tri od petih prijavljenih ponudnikov. Pogajati se namerava s turško družbo Cengiz Insaat, ki je že dvakrat oddala najnižjo ponudbo, vredno 99,6 milijona evrov, s konzorcijem podjetij Kolektor CGP, Riko in Yapi Merkezi, njihova izhodiščna ponudba je vredna 121 milijonov evrov, ter konzorcijem podjetij Implenia Österreich, Implenia Švica in CGP Novo mesto, katerega ponudba je vredna 121,5 milijona evrov. Dars se torej ne bo pogajal z grško družbo J&P Avax, ki je dela ocenila na 115 milijonov evrov, in GGD, ki je na razpisu nastopala s češkim Metrostavom ter oddala najdražjo ponudbo v vrednosti 122,2 milijona evrov.

Nov zamik začetka gradnje

Na Darsu so ponovili, da vložena zahtevka za revizijo pomenita nov zamik začetka gradnje druge cevi predora Karavanke. »V najboljšem primeru bi se gradnja lahko začela v začetku prihodnjega leta, bolj podrobno pa v tem trenutku ni mogoče napovedati,« so dodali.

Avgusta je državna revizijska komisija zavrgla zadnjo v nizu pritožb, ki sta jo vložila Kolektor in GGD, ker se nista strinjala z odločitvijo Darsa, da bo gradbinca izbral s pogajanji, oziroma, konkretneje, da je k oddaji ponudbe povabil tudi turško podjetje Cengiz. Družbi sta v svojih zahtevkih zatrjevali, da Cengiz ne izpolnjuje razpisnih pogojev, saj naj mu ne bi uspelo dokazati, da ključne vodstvene osebe niso kaznovane in da imajo plačane davke in prispevke. Domnevamo lahko, da tudi zadnja pritožba temelji na enakih predpostavkah, da torej Cengiz Insaat ne izpolnjuje pogojev za sodelovanje v pogajanjih.

Dars bo, ko bodo pogajanja končno stekla, izvedel štiri kroge pogajanj, v vsakem krogu pa naj bi ponudniki svojo osnovno ceno znižali za najmanj milijon evrov. Nato bo Dars izdal sklep o izboru izvajalca, a so pritožbe mogoče tudi na ta sklep. Na Darsu upajo, da bo izbrani gradbinec začel graditi v začetku prihodnjega leta.