Malm je zapisal, da bosta Nobelova nagrajenca za literaturo za leti 2018 in 2019 deležna enakih časti, prav tako pa v akademiji, ki bdi nad prestižnimi nagradami, verjamejo, da bosta deležna tudi enake slave in pozornosti. Prav Malm bo 10. oktobra naznanil letošnja lavreata.

Maja lani je Švedska akademija sporočila, da zaradi spolnega škandala, vezanega na francoskega fotografa Jeana-Claudea Arnaulta, usihanja članstva institucije ter pomanjkanja javnega zaupanja v akademijo ne bo podelila Nobelove nagrade za literaturo za leto 2018.

Z namenom zapolniti nastali manko v podelitvi najbolj čislane literarne nagrade se je skupina 100 švedskih avtorjev, igralcev, novinarjev in drugih osebnosti v kulturi odločila ustanoviti Novo akademijo, ki je lansko jesen podelila "alternativno Nobelovo nagrado", vredno nekaj manj kot 100.000 evrov. Prejela jo je francoska avtorica Maryse Conde z otoka Guadeloupe v Karibskem morju.

Akademiki so po razdorih vendarle združili moči v smeri ponovne konsolidacije organizacije. Med drugim so sprejeli nekaj sprememb pravilnika o delu organizacije iz leta 1786. Med drugim bo pri seznamu nominirancev za Nobelove nagrade poleg članov akademije v posebnem odboru sodelovalo še pet zunanjih članov, pišejo tuji mediji. Malm, ki je bil na mesto stalnega sekretarja izvoljen junija, je po pisanju dpa dejal, da je trenutno vzdušje v akademiji "zelo konstruktivno".

Med možnimi kandidatkami veliko žensk

Ob približevanju podelitve Nobelovih nagrad so začela ponovno krožiti tudi imena možnih nagrajencev. Na spletni stavnici Unibet prevladujejo ženske kandidatke - že omenjena avtorica Maryse Conde, kanadska pisateljica in pesnica Anne Carson ter kitajska pisateljica Can Xue. Med bolj znanimi potencialnimi kandidati za nagrado pa so kenijski pisatelj Ngugi wa Thiong, Japonec Haruki Murakami ter kanadska pisateljica Margaret Atwood.

Akademija je za dpa zapisala, da je za nagrado za leto 2018 v igri 194 kandidatov, za leto 2019 pa 189. Nominiranci za določeno leto ostanejo javnosti neznani naslednjih 50 let.

Leta 2017 je sicer Nobelovo nagrado za literaturo, vredno devet milijonov švedskih kron, prejel britanski pisatelj Kazuo Ishiguro, za veliko presenečenje pa je akademija poskrbela leto pred tem, ko je nagrado namenila ameriškemu kantavtorju Bobu Dylanu.

Vse Nobelove nagrade po tradiciji podelijo v Stockholmu in Oslu 10. decembra, na obletnico smrti izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833-1896).