Kot so navedli pri Slovenski karitas, so potrebe Slovencev v Venezueli, ki je že več let v politični in ekonomski krizi, zelo velike. Zato so javnost zaprosili, naj jim še naprej pomaga. "Solidarnost iz Slovenije nima samo materialne vrednosti, ampak je tudi znamenje naše bližine, bližine Slovenije, v njihovi stiski," so zapisali.

Pomoč je mogoče prispevati prek TRR Slovenske karitas, ki je SI56 0214 0001 5556 761. Namen je Pomoč Venezueli, koda namena je CHAR, BIC banke je LJBASI2X, sklic pa 00 850. Po pet evrov je mogoče darovati tudi prek sporočil SMS na 1919 s ključno besedo KARITAS5.

Slovenska karitas je sicer od 2017 v sodelovanju z Društvom sv. Cirila in Metoda sedemkrat zagotovila potrebna zdravila za Slovence v Venezueli, predvsem v sodelovanju s pro bono ambulantami v Kranju, pa tudi v Ljubljani in Mariboru.

Poleg tega so prejšnji mesec s podjetjem Krka in v sodelovanju z Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu podarili sedem večjih paketov zdravil za kronične bolezni za celotno skupnost Slovencev za eno leto in pol, ki jih je Karitas že poslala v Venezuelo.

Začeli so sodelovati tudi s sestrami uršulinkami v Venezueli, med katerimi deluje tudi slovenska misijonarka Andreja Godnič, in jim poslali še devet paketov z zdravili in sanitetnim materialom, ki so jih zbrali po slovenskih župnijah.

V Venezuelo so posredovali tudi skupaj 16.000 evrov za nakupe hrane.

Dodali so, da sodelujejo tudi v pripravah na vračanje Slovencev iz Venezuele v domovino. V tem trenutku lahko zagotovijo stanovanja za štiri gospodinjstva in nudijo pomoč s prevajanjem in urejanjem statusa, pravic in pomoči, so še zapisali. Vlada je sicer konec avgusta sprejela odločitev o repatriaciji iz Venezuele, zanjo naj bi zaprosilo 55 ljudi.

V Venezueli so razmere že nekaj let zelo kritične, tudi za številne tamkajšnje Slovence. V velikem pomanjkanju so po navedbah Slovenske karitas predvsem starejši, saj jih večina prejme le do pet dolarjev pokojnine. Mladi pa so večinoma odšli.