Nekaj ur pred tem je potekal tudi dijaški protest na šoli, ki jo obiskuje 18-letni Tsang Chi-kin, ki ga je policist ustrelil v prsi, ko je s skupino zamaskiranih protestnikov z dežniki in palicami napadel policiste.

Policija je tokrat prvič v štirih mesecih, odkar so v tem finančnem središču izbruhnili protesti, ki postajajo vse bolj nasilni, na izgrednike streljala s pravim strelivom. Incident se je zgodil ob 70. obletnici razglasitve Ljudske republike Kitajske, ki so jo v Pekingu proslavili z veliko vojaško parado.

Spopadi med protestniki in policisti v Hongkongu so ukradli precej pozornosti do potankosti zrežiranemu slavju v Pekingu, s katerim je želela Kitajska potrditi svoj status supersile.

Med torkovimi spopadi, ki so trajali več ur, so izgredniki policiste obmetavali s kamni in molotovkami. Varnostne sile so odgovorile s solzivcem, gumijastimi naboji in vodnim topom.

Pri tem je bilo po navedbah policije prijetih 269 ljudi. Policija je tudi izstrelila 900 gumijastih nabojev, 230 penastih in 1400 pločevink s solzivcem, pa tudi šest nabojev pravega streliva, je danes potrdila policija. Namestnik načelnika policije v mestu Rang Ping-keung je ob tem zatrdil, da je bila uporaba teh sredstev "nedvomno v skladu z zakonom".

Med prijetimi je tudi omenjeni 18-letni študent, ki je bil ustreljen s pravim nabojem. Protestnik je sicer v bolnišnici, ovadili pa ga bodo zaradi napada na policista.

Policija je pred tem sporočila, da je policist streljal na mladega protestnika, ker se je bal za svoje življenje. V torek so policisti v mestu izstrelili še pet opozorilnih strelov. "V tem kratkem času se je odločil in ustrelil napadalca," je pojasnil šef policije Stephen Lo.

Protestniki se s to razlago ne strinjajo in trdijo, da je policist streljal v množico. Ob tem obsojajo vse pogostejšo uporabo pravega streliva.

Incident je ujela kamera, video pa se je hitro razširil po svetovnem spletu. Javno mnenje se je glede streljanja razdelilo po ideološki liniji - aktivisti so obsodili ravnanje policije, provladna struja pa ga označila za upravičeno uporabo sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.