Airbus je velikan z visoko rastjo, katerega več kot dve tretjini portfelja sestavljajo tehnološki dobavitelji – vrhunska tehnološka podjetja, med katera bi lahko spadalo tudi marsikatero slovensko. Že danes izdela dve letali na dan, zdaj pa povečuje proizvodnjo na tri. Ta izziv je zaznamoval pogovor panelistov, katerega gost je bil Jens Gralfs, Airbusov glavni oblikovalec, v smeri futurističnih letalskih tehnologij, dizajna novih letal, avtomatizirane proizvodnje ter digitaliziranega potnika. Odličen panel je Tehnološkemu parku Ljubljana prinesel čast, da je povzel in zaključil konferenco tehnoloških in znanstvenih centrov, ki se združuje v organizaciji IASP – International Association of Science Parks and Areas of Innovation.

Bitka z digitalno transformacijo in iskanje rešitev izven okvirjev

Panel na temo industrije v digitalnem svetu je ponudil zanimive zaključke. Kljub temu, da ima Airbus na dosegu roke vso svetovno tehnologijo, je pri digitalni transformaciji še vedno najbolj pomemben človeški kapital. Še vedno imajo veliko ročnega dela, saj letalska industrija ne dovoljuje popolne avtomatizacije. Zato iščejo vse načine, partnerstva in talente z drugačnim razmišljanjem in kompetencami, ki bi jim lahko pomagali zgraditi tovarne prihodnosti. Vse, ki jih zanima delo z Airbusom, ali imajo rešitve, produkte, inovacije, ki bi lahko dodali vrednost njegovim rešitvam, Tehnološki park Ljubljana vabi, da pišejo na e-naslov elvisa.basailovic@tp-lj.si.

Odmik od infrastrukturnih poslovnih con v povezane tehnološke skupnosti

Vse več tehnoloških parkov se zaveda, da se svet tehnoloških podjetij spreminja vse hitreje. Zaradi spremenjenega načina dela vse manj podjetij potrebuje klasične pisarne, za tehnološke zahteve pa nimajo ustreznih kapacitet. Prednost, ki pa jo imajo tehnološki parki, je koncentracija tehnologij in talentov. Ker so tehnološki parki v preteklosti postali generalna podpora za vsa podjetja, se je njihova moč porazgubila. Zato je direktor Tehnološkega parka Ljubljana dr. Jernej Pintar v panelu o strateških in kulturnih spremembah predstavil, zakaj ter kako se je ljubljanski park lotil gradnje tehnološke skupnosti. Skupnosti, ki združujejo tehnologije in znanje ter si ga med seboj delijo, so najmočnejše.

Digitalizacija je transformacija človeka

Skozi celotno konferenco so udeleženci našli skupni imenovalec - in to je, da je v ospredju digitalizacije prav človek, ki poganja transformacijo. Digitalizacija prepogosto naganja strah v kosti ljudem, da jih bodo zamenjali stroji. Ne, digitalizacija človeka ne bo zamenjala, ampak ga bo opolnomočila. Tehnološki park Ljubljana podpira tovrstno digitalizacijo.